Image
De drinkwaterpunten in Talico geven nu voldoende water, de hele dag door

Geen files meer aan waterpunt in Talico

Resultaat

De wijk Talico in Bamako groeit snel, en dat gaf problemen voor de watervoorziening. Join For Water werkte samen met een van de drinkwatercomités en plaatste een extra opslagtank en zonnepanelen. Vandaag is er water voor de hele wijk, zonder onderbreking!

Lange tijd was er niet genoeg water voor iedereen. Heel wat inwoners moesten water halen in de naburige wijken, op 3 kilometer afstand. Of ze waren aangewezen op waterputten, die niet altijd voldoen aan de hygiënische normen en bovendien uitdrogen in het droge seizoen.

In 2017 pakte het drinkwatercomité onder leiding van mevrouw Sidibé Mariétou Diallo het probleem aan. Met eigen middelen werd de capaciteit van een van de drinkwaterpunten uitgebreid dankzij een opslagtank van 2m³, en er kwamen ook verschillende privéaansluitingen. Maar ondanks deze inspanningen waren er nog steeds lange wachtrijen aan de drinkwaterpunten. De spanning onder de wachtenden steeg, naarmate er minder water beschikbaar was om te verdelen.  

Opslagtank en zonnepanelen

In samenwerking met Join For Water werd de capaciteit van het drinkwaterpunt uitgebreid met een opslagtank van 5m³ en werden zonnepanelen geïnstalleerd die de waterpomp van elektriciteit voorzien. Vandaag levert het waterpunt drinkwater aan 992 mensen, en samen met de andere drinkwaterpunten is er genoeg water voor de hele wijk! 

Gezondheidswerker en oogarts Mamadou Touré is secretaris van het drinkwatercomité: “Ik ben verantwoordelijk voor de rapportering van onze werking en vertegenwoordig ons tijdens de vergaderingen van de organisatie die de wijk helpt ontwikkelen. Sinds het water hier continu beschikbaar is, zijn er geen massale toestromen en ruzies aan de drinkwaterpunten meer. En dankzij de zonnepanelen is onze elektriciteitskost sterk gedaald. Vroeger betaalden we 100.000 FCFA (153 euro) aan het einde van de maand, vandaag is dat slechts 30.000 FCFA (46 euro).”

Niet meer om 4u opstaan

Door de verbeteringen aan het drinkwaterpunt winnen vrouwen enorm veel tijd. Ze hoeven niet meer uren in de rij te wachten of 3 km te stappen. Mevrouw Konaté Penda Samaké is moeder van 5 kinderen: “Vroeger stond ik om 4u ’s ochtends op om water te halen. Als ik langer sliep, was de kans klein dat er nog water beschikbaar was aan het drinkwaterpunt. Vandaag kan je er op elk moment van de dag drinkwater krijgen, waardoor er geen massale toestroom meer is op één moment. Ik kan langer slapen en heb tijd om voor mijn kinderen te zorgen. Én ik heb tijd om een huwelijk of doopfeest bij te wonen, als de gelegenheid zich aanbiedt. Wie water krijgt, krijgt alles!”