Image
Frank en Chantal kozen voor een duolegaat

Frank en Chantal kozen voor 11.11.11 in hun testament

Beweging

Het schemert vroeg als we Watervliet binnenrijden, op een druilerige middag in november. Maar het uitzicht bij Chantal en Frank is prachtig en hun ontvangst hartelijk. Beiden nemen 11.11.11 op in hun testament en vertellen ons graag waarom.

Frank en Chantal zijn al van jongs af aan betrokken bij 11.11.11. Frank is informaticaconsultant, Chantal is juf zedenleer, beiden zijn eind de 50 en zijn al heel lang 11.11.11-schenkers.

Jullie hebben beslist om een legaat voor 11.11.11 op te nemen in jullie testament, waarbij je deels de familie en deels een goed doel steunt. Hoe zijn jullie daartoe gekomen?

Frank: Die beslissing ligt in het verlengde van onze jarenlange steun aan 11.11.11. Al heel lang pleit 11.11.11 ervoor dat de overheid 0,7% van haar budget zou spenderen aan ontwikkelingssamenwerking. Daar kunnen wij alvast zelf mee beginnen, dachten we.

Chantal: Wij hebben geen kinderen en dus geen rechtstreekse erfgenamen. Onlangs erfde ik zelf van een oom en merkte hoe veel van de erfenis naar de staat gaat. Vandaar onze interesse voor een legaat aan het goede doel. Aan de 0,7% voor ontwikkeling zit ons land nog lang niet. Door ervoor te zorgen dat ons geld naar 11.11.11 gaat in de plaats van naar de staat, steken wij de regering een handje toe.
 
Wat spreekt jullie het meest aan in het werk van 11.11.11?

Frank: Twee dingen. Enerzijds jullie internationaal werk: lokale initiatieven ondersteunen met het oog op de lange termijn. Maar even belangrijk vinden we dat 11.11.11 wereldwijd actie voert en het publiek informeert. Anderzijds zijn acties gericht aan onze regering even hard nodig. Onlangs beluisterde ik op de radio een programma over het goede doel. Wat mij opviel is dat mensen zo'n achterdocht hebben. 'Komt het geld wel goed terecht?', vragen ze. Dat zijn excuses. Wij zijn er gerust in dat 11.11.11 goed bezig is.
 
En dan praktisch: hoe hebben jullie het legaat geregeld?

Chantal: Daarvoor zijn we bij de notaris langsgeweest. Het eerste bezoek is trouwens gratis. De notaris heeft voor ons de verschillende mogelijkheden op een rijtje gezet. Een daarvan was om zelf een handgeschreven testament op te stellen en dat bij hem in bewaring te geven. Dat kost niet veel en je bent toch zeker dat je wil correct wordt uitgevoerd. Van 11.11.11 kregen we een aantal voorbeelden, dus dat vroeg ook niet zoveel werk.

Welke boodschap geven jullie graag mee aan wie een nalatenschap overweegt?

Frank: Als je geen rechtstreekse erfgenamen hebt moet je niet twijfelen. Maar zelfs voor wie kinderen heeft, kan een legaat voordelig uitpakken. Je moet zeker de rekening eens maken. Daarnaast is het een heerlijk gevoel om de wereld van morgen een handje te kunnen toesteken!

Hoe begin je aan een legaat?

Onze deur staat altijd voor je open. Wij gaan regelmatig ten rade bij juridische specialisten en beantwoorden maar al te graag je vragen met de nodige discretie. Ook bij een notaris kan je altijd terecht. Heel wat info vind je terug in onze legatenbrochure. Lees je die er liever thuis op papier eens rustig op na? Vraag de brochure dan gerust op via steven.moens@11.be. We staan je, in alle vertrouwen, heel graag bij met raad en daad.

Schenk een legaat en geef de kinderen van vandaag een menswaardig leven zonder armoede.

Meer informatie vind je op 11.be/legaat

Nieuwe regelgeving vanaf 1 juli 2021

Vanaf 1 juli 2021 geldt er in Vlaanderen geen fiscaal voordeel meer voor testamenten met een duolegaat. Deze afschaffing is ook van toepassing voor testamenten die voor deze datum opgesteld werden.

Ter compensatie hiervan komt er een nultarief voor schenkingen aan goede doelen en een nieuw tarief voor wie een deel van hun vermogen aan een goede vriend wil schenken. Nalaten aan 11.11.11 wordt dus belastingvrij.