Image
Edgardo

Edgardo helpt indiaanse jongeren hun identiteit herontdekken

Changemaker

Edgardo bouwt in de gemeente Izalco (El Salvador) bruggen tussen jongeren en hun eigen gemeenschap. Deze jongeren zijn afstammelingen van de Pipiles en Mayas. Door hun zeer slechte socio-economische situaties hebben ze hun toekomstperspectief verloren.

Changemaker Edgardo merkte als leraar jaar na jaar op dat de Indiaanse jongeren grote leerachterstanden opliepen. Ze waren nauwelijks te motiveren om te leren of werk te zoeken. Toen hij hier meer aandacht aan besteedde, zag hij dat de jongeren gebukt gingen onder een minderwaardigheidscomplex. Dit gevoel kan worden teruggebracht naar de tijden van kolonisatie en wordt tot op de dag van vandaag in stand gehouden door de onderdrukking van grootgrondbezitters. Hun land behoort in feite meer toe aan de VS dan het op eigen autonomie heeft.  Ze hebben, bijvoorbeeld, ook geen eigen munt meer. 

Door deze onderdrukkingsfactoren zijn de jongeren onwetend over hun eigen rijk cultureel verleden. Alleen enkele ouderen kennen de verhalen, legendes en tradities van de indianenstammen. Edgardo is erkend woordvoerder namens de indianen in zijn gemeente. Hij liet een ontmoetingscentrum bouwen om de indianengemeenschap sterker te maken. En doormiddel van Izalco in beeld en schrift te brengen maakt hij de regio interessant voor toerisme. De jongeren hebben hier dan op economisch vlak baat bij.

Edgardo geeft de jongeren weer hoop door als brugfiguur de dialoog tussen ouderen en jongeren te stimuleren en de troeven van Izalco te promoten.

Binnen het project werden 10 jongeren aangespoord en ondersteunt om een reportage te maken rond de Semana Santa (cultureel hoogtepunt in Izalco). De reportage werd zelf op de nationale televisie uitgezonden. De burgemeester kwam voor de eerste keer in beeld en vertelde dat de indianen al 500 jaar niet serieus worden genomen en niet worden gehoord. Door steun uit Europa komt hier nu verandering in. Hij bedankte zelfs de burgemeester uit Nazareth (Oost-Vlaanderen). Hier is de 4de Pijler MayaPipil IzalcoNazareth gevestigd die Edgardo en zijn gemeenschap rechtstreeks helpen.

Image
Edgardo

Steun Edgardo en de Izalco gemeenschap!

Edgardo geeft een toekomst aan Indiaanse jongeren die het moeilijk hebben met hun identiteit.