Image
Moshiur

Changemakers zijn de dokters en paramedici van GK in Bangladesh

Changemaker

Dokter Moshiur werkt voor de Bengaalse gezondheidsorganisatie GK. Samen met andere dokters en paramedici is het een changemaker die elke dag levens redt. De organisatie verleent basisgezondheidszorg aan meer dan 2 miljoen mensen, produceert generische en betaalbare geneesmiddelen, en leidt lokale vrouwen op tot paramedici. Als grootste gezondheidsorganisatie in Bangladesh heeft GK speciaal oog voor moeders, baby’s en ouderen.

In het Bengalese Teknaf, op een steenworp van de grens met Myanmar, biedt Gonoshasthaya Kendra (GK) - een partner van Wereldsolidariteit - gezondheidszorg in het enorme kamp van Rohingya-vluchtelingen. Elke dag voert Dokter Moshiur van GK strijd om uitbraken van tbc of cholera tegen te gaan. Met 626.000 vluchtelingen is dat echter geen gemakkelijke opdracht. Dr. Moshiur benadrukt dat niet enkel epidemies een gevaar vormen:

Velen zijn depressief. Het verlies van huis en land, het geweld in Myanmar, de verveling in de kampen en het gebrek aan goede voeding en vrijheid leiden tot een neerwaartse mentale spiraal."

Verhalen van Rohingya die gemarteld worden in hun thuisland zijn niet zeldzaam. Internationale druk zorgde ondertussen voor een uitstel van de terugkeer naar hun geboorteland Myanmar.

Image
Moshiur

Steun dokter Moshiur!

Dokter Moshiur biedt gezondheidszorg aan een vluchtelingenkamp in Teknaf.