Image
Header Changemakers 2020

Changemakers bouwen aan de wereld van morgen

Changemaker

Wat een bewogen jaar. De wereld kwam in 2020 even tot stilstand te staan. We kregen te maken met een globale crisis, waarvan de gevolgen nog lang zullen nazinderen. De vraag die we ons allen echter moeten stellen is: willen we terug naar het oude, of bouwen we uit deze crisis een nieuwe solidaire wereld?

Steun changemakers vandaag nog →

De coronacrisis legt de globale ongelijkheid pijnlijk bloot. Door de stem van changemakers te versterken, willen we een hoopvol alternatief bieden voor een meer rechtvaardige wereld. Changemakers blijven niet bij de pakken zitten maar gaan voluit voor actie. We moeten dit moment aangrijpen om uit de assen van de oude wereld een nieuwe, solidaire, maatschappij op te bouwen. 

Solidariteit begint vaak als een klein gebaar, maar heeft grote gevolgen voor de mensen rond ons. Dat zagen we internationaal, maar ook dichter bij de deur. Dokters uit het Zuiden schoten tijdens de lockdown Italiaanse ziekenhuizen te hulp, buren hielpen elkaar, de zorg zette alles op alles. In ieder van ons schuilt een changemaker. Laat je stem horen, spreek je uit en bouw samen met ons aan de wereld van morgen.  

Watch Changemakers bouwen aan de wereld van morgen on YouTube.

Steun changemakers vandaag nog

De globale gezondheidscrisis treft ons allemaal. Changemakers bouwen aan de wereld van morgen.

Changemakers gaan tot het uiterste om te bouwen aan beter. Judith ijvert met haar burgerplatform voor vrouwenrechten in DR Congo. Want wat als de medische noodtoestand misbruikt wordt om kritische stemmen de mond te snoeren? Athit komt op voor veilige arbeidsomstandigheden in Cambodja. Broodnodig nu honderdduizenden textielarbeiders zonder inkomsten en zonder vangnet komen te zitten. 

Image
Changemaker Judith Maroy

Want wat als de medische noodtoestand misbruikt wordt om kritische stemmen de mond te snoeren?

Het virus treft niet iedereen even hard, de pandemie is een sociale crisis. In regio’s met onvoldoende toegang tot zorg of plekken geteisterd door conflict wordt met ongelijke wapens gevochten tegen de grootste gezondheidscrisis in de recente geschiedenis. 70% van de wereldbevolking leeft zonder volledige sociale bescherming en 80% heeft geen vervangingsinkomen als ze ziek zijn of hun baan verliezen.  

De strijd voor gezondheid is een strijd om rechtvaardigheid. Dat beseffen changemakers heel goed. Maman Migrant zorgt in Agadèz voor migranten die overleven in de transitzone tussen Midden-Afrika en Europa. Met mobiele teams en de steun van Dokters van de Wereld gaat Maman Migrant onvermoeibaar de strijd aan met de honger, armoede en het coronavirus. Mensen zoals Maman Migrant maken van de wereld een betere plek. 

Image
Changemaker Maman Migrant

Met mobiele teams en de steun van Dokters van de Wereld gaat Maman Migrant onvermoeibaar de strijd aan met de honger, armoede en het coronavirus

Kwetsbare groepen zoals vluchtelingen worden het hardst getroffen door deze crisis. Rouba geeft Syrische vluchtelingen in Libanon opnieuw hoop. Door hen opleidingen te geven, hen psychologische bijstand te bieden en hen bovenal hen weer grip op hun toekomst aan te reiken. Het klimaat voor changemakers wordt echter steeds vijandiger. 11.11.11 wil door de boodschap van changemakers luider te doen klinken, hen moed, middelen en houvast bieden om niet op te geven.  

Image
Changemarker Rouba Mhaissen

Kwetsbare groepen zoals vluchtelingen worden het hardst getroffen door deze crisis

Het is die kracht om je uit te spreken tegen onrecht, ook in zeer moeilijke omstandigheden, die we extra in de verf willen zetten. Changemakers verbeelden een wereld waar gezondheid boven winst gaat, waar mensen die gevaar lopen niet als gevaarlijk worden gezien en waar respect voor onze leefomgeving boven de honger naar grondstoffen gaat. Een wereld waarin iedereen zichzelf kan zijn, zoals Jorge, die in Peru strijdt voor de liefde, over alle genders heen.  

Image
Changemaker Jorge

Een wereld waarin iedereen zichzelf kan zijn, zoals Jorge, die in Peru strijdt voor de liefde, over alle genders heen

De strijd voor rechtvaardigheid bestaat uit allerlei aspecten, die allemaal van belang zijn. Laten we vooral leren uit dit moment om, in de woorden van Martin, een Boliviaans klimaatactivist: ‘nooit meer terug te gaan naar oude normaal, en deze crisis aanwenden om aan een diepe transformatie van onze economie te werken, die mens en natuur boven winst plaatst’.  

Image
Martin Vilela

We moeten deze crisis aanwenden om aan een diepe transformatie van onze economie te werken, die mens en natuur boven winst plaats