Image
Bhayna

Bhavna komt op voor de mensenrechten van arbeiders in Zuid-Afrika

Changemaker

Bhavna is advocate bij Casual Workers Advice Office (CWAO). Die organisatie steunt tijdelijke, interim- en informele arbeiders. De Zuid-Afrikaanse overheid drukt protest weleens hardhandig de kop in. Deze houdt zich bezig met het intimideren van arbeiders en het wettelijk beperken van activisme. Zo maakt een recente Zuid-Afrikaanse wet staken bijvoorbeeld (nog) moeilijker. Eveneens administratieve regeltjes en procedures maken het quasi onmogelijk om vooruitgang voor de arbeiders te verwezenlijken.

Bhavna beschrijft hoe protest in Zuid-Afrika automatisch als iets negatiefs beschouwd wordt; niet als een middel om op vreedzame manier onrecht aan te kaarten. Dit ondanks het feit dat het op papier wel toegelaten is in het land. De changemaker getuigt dat hele systeem erop gericht is om protest in de kiem te smoren. Zo worden arbeiders en organisaties voortdurend geïntimideerd en tegen elkaar opgezet. De machtige bazen, aan de andere kant, vrezen onrust en problemen, wat hen bang maakt van organisaties. Om die reden gaan ze meteen over tot repressie en gebruiken ze ‘ontslag’ als een krachtig wapen tegen hun werknemers. Die problematiek zorgt ervoor dat de moraal onder werknemers buitengewoon laag is en angst de bovenhand neemt. 

De arbeiders zongen, dansten en hielden borden met hun eisen in de lucht. Dat is toch verdorie hun recht.”

De erbarmelijke situatie in het land uit zich in de feiten die in maart plaatsvonden. Stakende arbeiders van Luxor Paints werden door private veiligheidsagenten beschoten met rubberkogels. Verschillende arbeiders raakten gewond en iemand verloor zelfs een oog. Het geweld door het bedrijf tegen stakende arbeiders was ronduit schokkend. “De arbeiders zongen, dansten en hielden borden met hun eisen in de lucht. Dat is toch verdorie hun recht.”, benadrukt Bhavna. Ze was samen met het CWAO in staat het bedrijf en de beveiligingsfirma aan te klagen. Op papier, objectief bekeken, maken ze een heel goede kans om de zaak te winnen. Wat er in de rechtbank zal gebeuren is volgens Bhavna echter een ander verhaal.

Image
Bhavna

Kom op voor Bhavna!

Bhavna is een advocate in Zuid-Afrika die opkomt voor de rechten van de arbeiders. De bedrijven zien protest enkel als iets negatief en niet als een recht.