Image
explosie Beiroet

Basmeh & Zeitooneh ruimt samen met vrijwilligers de scherven in Beiroet

Actualiteit

“Na de ontploffing kwam een golf van solidariteit, heel Beiroet is druk in de weer met het ruimen van glas en gevaarlijke objecten”, aan het woord is Noor Lekkerkerker, onderzoekster bij Basmeh & Zeitooneh, een partner van 11.11.11. Beiroet werd dinsdag 4 augustus opgeschrikt door een zware explosie in de haven. 170 levens gingen verloren. Meer dan 7000 mensen raakten gewond.

Image
Noor Lekkerkerker

We nemen donaties aan en slaan daarmee voedsel en medicijnen in, die we verdelen onder de bevolking. We helpen daklozen met het vinden van nieuwe, veilige accommodatie

Noor Lekkerkerker
onderzoekster bij Basmeh & Zeitooneh
Image
explosie Beiroet
Honderden vrijwilligers gaan in de weer om het puin en de scherven te ruimen. © Basmeh & Zeitooneh

Basmeh & Zeitooneh baat meerdere gemeenschapscentra uit in armere wijken van Beiroet. De organisatie, waar 11.11.11 nauw mee samenwerkt, poogt aan de hand van onderwijs, psychosociale steun en culturele activiteiten vluchtelingen een actieve rol te doen opnemen binnen hun gemeenschap. Basmeh & Zeitooneh laat hen opnieuw dromen over een toekomst en begeleidt hen naar een job. 

“Nu pas begint echt door te dringen hoe groot de schade is en dat de stad nooit meer hetzelfde zal zijn. Grote delen van de stad zijn compleet verwoest, dat doet me wat, ik woon hier al jaren”, klinkt het. 

Wat doen jullie om te helpen?

De ochtend na de explosie hebben we een tent opgezet in een van de zwaarst getroffen gebieden, Mar Mikhayel. We kochten een heleboel gereedschap en gingen aan de slag met enkele honderden vrijwilligers om puin en glas te ruimen. De positieve energie is hartverwarmend. We nemen donaties aan en slaan daarmee voedsel en medicijnen in, die we verdelen onder de bevolking.  We helpen daklozen met het vinden van nieuwe, veilige accommodatie. De volgende stap is het daadwerkelijk opknappen van beschadigde huizen en slachtoffers opnieuw aan een duurzaam inkomen helpen. 

Ondervonden jullie zelf ook schade, is iedereen ongedeerd? 

Onze kantoren zijn ook beschadigd. Dat is niets als je weet dat 50% van alle gebouwen in Beiroet zwaar beschadigd is en 90% lichte schade heeft. Gelukkig is er niemand van ons team omgekomen of in kritieke toestand.

Image
explosie Beiroet
Basmeh & Zeitooneh zette meteen een hulppost op in het zwaarst getroffen gebied. © Basmeh & Zeitooneh

Na de explosie volgt de stilte

Hoe reageren de Libanezen?

Dubbel, iedereen die Libanon goed kent zal het met me eens zijn: Libanezen zijn ontzettend sterk. Twee uur na de explosie zag je al mensen in de weer met bezems en plasticfolie om ruiten af te plakken. Libanezen hebben al voor heel wat vuren gestaan. De solidariteit is enorm. Mensen stellen spontaan hun huizen ter beschikking voor wie geen dak meer heeft. 

Tegelijkertijd is de maat ook wel gewoon vol. Heel wat mensen denken dat Libanon hier nooit meer helemaal van gaat herstellen. Deze ramp komt er na een opeenstapeling van blamages en corruptie door de Libanese overheid. Hoe we hier gaan uitkomen, is nog niet duidelijk. Er is ontzettend veel geld nodig om alles te herstellen. Inmiddels is de regering afgetreden, maar het is nog maar de vraag of dat voor de verandering gaat zorgen waar zoveel Libanezen - vooral jongeren - op hopen. De roep om gerechtigheid voor degenen die verantwoordelijk zijn voor deze catastrofe is enorm. 

Libanon heeft al een tijd te kampen met een zware economische crisis, de corona-pandemie kwam hier nog bovenop. Hoe zie jij de toekomst?

Somber. Het zag er slecht uit, het stond hiervoor al vast dat Libanon jarenlang door een moeilijke periode zou gaan. Zonder duurzame hervormingen en structurele oplossingen zou het economisch herstel erg lang duren. Met dit er nog bovenop zien veel Libanezen geen toekomst meer in hun land. 

Er wonen een paar miljoen vluchtelingen in Libanon, hoe is de situatie voor hen?

Er leven zo’n anderhalf miljoen Syrische vluchtelingen in Libanon en ook nog zo’n 200.000 Palestijnse vluchtelingen, die er al lange tijd verblijven. Veel van hen leven in armoede, zo’n 75% van de Syrische vluchtelingen heeft geen papieren. 

Het afgelopen jaar nam de koopkracht en het gemiddelde inkomen dramatisch af, dit raakt kwetsbare groepen zoals vluchtelingen vaak als eerst. Nu, de economische gevolgen van de ramp zullen door het hele land gevoeld worden. In en rondom  de Armeense wijk, Burj Hammud, wonen veel vluchtelingen. De wijk werd hard geraakt. Het wordt geen makkelijke opgave hen een nieuw dak boven het hoofd te bieden. 

Wat kunnen mensen doen om te helpen?

We zetten zelf een donatiepagina op, alle steun gaat rechtstreeks naar onze noodwerking in Beiroet. Het Libanese Rode Kruis verricht ook essentieel werk en is volledig onafhankelijk. Solidariteit is hartverwarmend, maar solidariteit alleen zal helaas niet voldoende zijn om de lange termijn shock van deze explosie te boven te komen.