Image
Kong Athit tijdens actie

Athit vecht voor arbeidsrechten in Cambodja

Changemaker

Athit Kong strijdt voor de rechten van werknemers in de kledingindustrie. Als voorzitter van de Cambodjaanse kledingvakbond C.CAWDU, partner van WSM en ACV, eist hij betere arbeidsomstandigheden en leefbare lonen voor arbeiders in kledingfabrieken. Ondanks grote successen in het verleden is het nu terug alle hens aan dek. De coronacrisis brengt de arbeidsrechten in gevaar. 

Heb je al eens gezien hoe naaisters in Cambodja naar hun werk gaan? In volgeladen vrachtwagens, zonder plaats om te zitten.

Image
Changemaker Kong Athit

"We zijn erin geslaagd om het minimumloon te verhogen en ontslagen vakbondsleiders weer aan het werk te helpen door de erbarmelijke arbeidsomstandigheden aan te kaarten bij grote kledingmerken. 

Maar door de coronacrisis dreigen we terug naar af te gaan. De sociale en economische gevolgen van het virus zijn niet te overzien. Mensenrechten dreigen weer te worden vergeten. Er kan niet in veilige omstandigheden gewerkt worden. Mensen die ziek vallen worden ontslagen. Werknemers worden uitgebuit om de verloren winsten goed te maken.

Heb je al eens gezien hoe naaisters in Cambodja naar hun werk gaan? In volgeladen vrachtwagens, zonder plaats om te zitten. Er is te weinig aandacht voor de veiligheid. Om nog maar te zwijgen over het sociale vangnet dat mijn collega’s niet hebben. Voor hen spring ik al jaren in de bres. 
 

Ik heb dan ook één duidelijke boodschap: respecteer mensenrechten! Zorg ervoor dat kledingarbeiders niet de dupe worden van deze crisis. Geef hen veilige werkomstandigheden. Maak dat ze hun ziekteverlof kunnen opnemen en nadien nog een garantie hebben op een job.” Het is duidelijk hoe broodnodig de vakbonden zijn voor sociale bescherming van textielarbeiders