Image
Regenboogvlag tijdens een manifestatie

Albert vecht voor het recht om te zijn wie je wil zijn

Resultaat

Investeren in een betere wereld, zodat iedereen gelijke kansen krijgt. Albert doet er alles aan om in zijn geboortestreek in Centraal-Afrika de rechten van LGBTI+-personen te waarborgen. Zelf moest hij opboksen tegen heel veel onbegrip toen hij uitkwam voor zijn homoseksualiteit.

Albert werkte als boekhouder, maar zijn werkgever ontsloeg hem omdat hij op mannen valt.  “Als kind voelde ik me altijd anders, en het duurde lang voor ik durfde toegeven dat ik homoseksueel ben. Hier is homoseksualiteit niet aanvaard. LGBTi+-personen worden vaak  uitgesloten en gestigmatiseerd”, vertelt Albert. “Maar al die ervaringen vormden mij tot de fiere activist die ik nu ben.

LGTBI+taboes doorbreken

Hij werkt nu als coördinator van een coalitie van 18 LGBTI+-organisaties, ondersteund door onze lidorganisatie çavaria. Binnen de coalitie gaan de organisaties samen de strijd aan tegen discriminatie, onwetendheid en stigmatisering. Door verschillende bewegingen samen te brengen, staan ze sterk. “We organiseren vormingen, werken samen strategieën uit, organiseren events… Zo zetten we dit jaar hopelijk voor het eerst een pride op poten. Dat zou een historisch moment zijn.”

Image
LGBTQ+-rechten

Maar gemakkelijk is het niet. Het zoeken en vinden van bondgenoten voor hun strijd om gelijke rechten - zoals kerkleiders en belangrijke overheidsambtenaren -, is geen eenvoudige kwestie. “Onze grote prioriteit nu is om onze lidorganisaties te laten registreren. Dat is op dit moment uitgesloten, en daardoor kunnen ze ook geen financiering krijgen.” Voorlopig doen ze dus alles op eigen krachten.  

Maar hun acties maken een verschil en stap voor stap worden de taboes doorbroken. “Ik wil in een land wonen waar LGBTI-personen vrije individuen zijn, niet worden gediscrimineerd en eerlijke kansen krijgen. Ik weet dat het een lang en zwaar proces zal worden, maar elke stap in de goede richting is een overwinning. Alleen kan ik niets bereiken, maar samen is alles mogelijk.”

Image
Regenboogvlag tijdens een manifestatie

Investeer je mee?

Zijn wie je wil zijn en liefhebben wie je wil liefhebben; het is lang geen evidentie voor iedereen. Nog al te vaak staan homo's, lesbiennes, bi's en transpersonen onder zware druk, hier en elders in de wereld. Love is love, dat is zonneklaar. Laten we hier dan ook meer in investeren!