Image
Boeklancering

11.11.11-directeur Els Hertogen schrijft boek over de toekomst van internationale solidariteit

Actualiteit

Hoe pak je ongelijkheid aan? Wat betekent internationale solidariteit? Hoe biedt ze antwoorden op globale uitdagingen? 11.11.11-directeur Els Hertogen schreef een boek dat een antwoord biedt op deze en vele andere vragen: "Van liefdadig naar rechtvaardig. 11 stemmen over de toekomst van internationale solidariteit." 

Het boek verschijnt op 4 mei bij LannooCampus. 

 

Conflicten, hongersnood, armoede, gedwongen migratie, discriminatie … Er is nog steeds te veel onrecht in onze wereld. De grondoorzaken hiervan worden niet aangepakt en internationale solidariteit wordt nog te vaak tot ontwikkelingssamenwerking vernauwd. Hoog tijd voor heldere analyses en visies op de toekomst.

Kan er sprake zijn van gelijkwaardige samenwerking in een wereld die de koloniale erfenis nog niet van zich afschudde? Waar zit de ongelijkheid die we vandaag moeten aanpakken? Hoe vullen we internationale solidariteit best in om dit écht aan te pakken?

Elf toonaangevende internationale stemmen tonen in prikkelende essays hoe internationale solidariteit er volgens hen moet uitzien. Ze schuiven ideeën en concrete pistes naar voren die de huidige denkbeelden en praktijken uitdagen. Het is voor allen duidelijk dat alleen rechtvaardigheid een antwoord kan bieden op de grote vraagstukken van vandaag. Van liefdadig naar rechtvaardig is een oproep tot daadkracht op elk facet van onze toekomst, van herverdeling over ecologie tot dekolonisatie en technologie.

Els Hertogen: "Internationale solidariteit biedt volgens mij hét antwoord op de vele uitdagingen waar we als globale samenleving voor staan. Met dit boek wil ik het debat voeden over hoe we deze solidariteit best aanpakken. Complexe uitdagingen vragen een veelheid aan stemmen en dat is exact wat ik met dit boek wil doen. Ik hoop dat het denkbeelden openbreekt, kritische bedenkingen ontlokt en mensen misschien zelfs aanzet tot handelen. Want internationale solidariteit kan wel degelijk een wereld van verschil maken voor huidige en toekomstige generaties én voor onze planeet."

Image
Cover 'Van Liefdadig naar Rechtvaardig'

Met dit boek wil ik het debat voeden over hoe we deze solidariteit best aanpakken. Complexe uitdagingen vragen een veelheid aan stemmen en dat is exact wat ik met dit boek wil doen. Ik hoop dat het denkbeelden openbreekt, kritische bedenkingen ontlokt en mensen misschien zelfs aanzet tot handelen.

Els Hertogen
Directeur 11.11.11

Meer weten?

Herbekijk de boeklancering

Het boek verscheen op 4 mei en werd op 20 mei gelanceerd met een digitaal event vanuit het Kaaitheater in Brussel met onder meer Meryame Kitir (Minister van Ontwikkelingssamenwerking), Amir Bachrouri (voorzitter Vlaamse Jeugdraad), Valerie Del Re (directeur Greenpeace), Lisette Ma Neza (slam poet), Nadia Nsayi (expert dekolonisatie) en Koen Vanmechelen (beeldend kunstenaar).

Image
Boeklancering 'Van liefdadig naar rechtvaardig'

Bestel jouw exemplaar

Het boek "Van Liefdadig naar rechtvaardig. 11 Stemmen over de toekomst van internationale solidariteit" informeert, inspireert en engageert. Het voedt het debat en biedt een kompas waaraan beleid getoetst kan worden. Kortom, een must-read voor iedereen met een hart voor internationale solidariteit.