Image
Federaal parlement van België in Brussel

Politiek Nieuws

11.11.11 streeft naar mondiale rechtvaardigheid. Een wereld waarin sociale, burgerlijke, politieke, culturele en economische rechten voor iedereen gerealiseerd zijn binnen de grenzen van de planeet.  Die kan niet gerealiseerd worden zonder structurele veranderingen in het huidige beleid. Druk zetten op het beleid is daarom cruciaal. Hier leest u alles over ons politiek werk.

Vernietigend EU-rapport over Frontex

Politiek

Vertrouwelijk rapport van het Europees anti-fraudeagentschap

In december 2020 deed het Europees anti-fraudeagentschap OLAF een inval in het Frontex hoofdkwartier in Warschau als deel van een onderzoek naar de betrokkenheid van het agentschap bij pushbacks en andere wanpraktijken en intimidatie door de Frontex leiding. Op 21 februari 2022 kondigde OLAF aan het onderzoek te hebben afgerond. Het onderzoeksrapport zelf is nog niet publiek. Verschillende media berichtten echter al uitgebreid over de inhoud. Drie mensen van de Frontex leiding zouden op verschillende momenten informatie over pushbacks hebben toegedekt. OLAF zou de raad van bestuur van het agentschap expliciet vragen om sancties te treffen tegen de betrokkenen. Tijdens een hoorzitting in het Belgische parlement op 15 maart bevestigde de Belgisch vertegenwoordiger in de raad van bestuur dat dit proces lopende is en dat de raad van bestuur in deze de rol van tuchtoverheid speelt. Over de inhoud van het rapport kon hij nog niets delen.

Image
Vluchtelingen in een bootje op zee
© Yannis Behrakis / Reuters

De berichten zijn zeer ernstig maar weinig verrassend. Eerder kwamen de EU Ombudsman en het Europees Rekenhof met erg kritische rapporten over het functioneren van Frontex naar buiten. Ook onderzoek van het Europees Parlement wees op ernstige tekortkomingen. Het onderzoek toonde aan dat in minstens één geval Frontex directeur Fabrice Leggeri persoonlijk tussenkwam om een pushback operatie toe te dekken en de Fundamentele Rechten medewerker opdroeg om alle informatie te vernietigen. Daarbij kwam ook aan het licht dat Leggeri het Europees Parlement had voorgelogen. Daarnaast zou Leggeri lange tijd de rekrutering van medewerkers voor de monitoring van mensenrechten hebben tegengehouden. Frontex personeel werd bovendien duidelijk gemaakt dat het rapporteren van pushbacks “geen weg naar promotie was.” 

Resolutie in het parlement

11.11.11 vraagt de regering om gevolg te geven aan het OLAF advies en sancties te treffen tegen de betrokkenen. Een nieuwe leiding die respect voor mensenrechten ter harte neemt moet een nieuwe cultuur installeren in de organisatie. Structurele hervormingen zijn noodzakelijk. Op dit moment ligt in de Kamer een resolutie voor die de Belgische regering vraagt om hervormingen door te voeren binnen Frontex. Hoewel er reeds een aantal hervormingen gebeurden gaan deze niet ver genoeg. Zo zijn de beloofde 40 mensenrechtenmonitors nog steeds niet aangesteld. Daarnaast vraagt de resolutie de regering ook om meer transparantie over de activiteiten van Frontex en de Belgische rol daarbinnen. Ook in andere landen neemt de druk toe. In Zwitserland gaat op 15 mei een referendum door over de financiële bijdrage van het land aan Frontex. 

Einde aan de ongebreidelde groei

De afgelopen jaren is Frontex het duurste agentschap van de EU geworden. Bij de oprichting in 2005, bedroeg het Frontex budget 6 miljoen euro per jaar. In 2020 liep dat bedrag al op tot 460 miljoen euro. Voor de periode tussen 2021 en 2027 is er een astronomisch hoge 5,6 miljard euro vrijgemaakt. Met de financiering werden ook de bevoegdheden van het agentschap stelselmatig uitgebreid. Tegen 2027 zal het agentschap 10.000 grenswachters aanwerven. Tegelijkertijd groeiden ook de bezorgdheden over het respect voor mensenrechten en meer bepaald de betrokkenheid van Frontex bij pushbacks.

Dankzij het onderzoek van OLAF wordt daar nu eindelijk op gereageerd. Op 31 maart besliste het Comité budget controle van het Europees Parlement, dat verantwoordelijk is voor controle op de uitgaven, om de kwijting van het Frontex budget van 2020 uit te stellen, onder andere omwille van de bevindingen van OLAF. Later zal de plenaire vergadering van het Europees Parlement zich over het dossier buigen. 11.11.11 roept de Belgische leden van het Europese Parlement op om het budget niet toe te kennen. Een radicale reset is nodig zodat mensenrechten centraal in de werking van het agentschap komen. 

Image
Flor Didden, beleidsmedewerker migratie

De afgelopen jaren is Frontex het duurste agentschap van de EU geworden. Bij de oprichting in 2005, bedroeg het Frontex budget 6 miljoen euro per jaar. In 2020 liep dat bedrag al op tot 460 miljoen euro. Voor de periode tussen 2021 en 2027 is er een astronomisch hoge 5,6 miljard euro vrijgemaakt.

Flor Didden
beleidsmedewerker migratie, flor.didden@11.be, @FlDidden