Image
Federaal parlement van België in Brussel

Politiek Nieuws

11.11.11 streeft naar mondiale rechtvaardigheid. Een wereld waarin sociale, burgerlijke, politieke, culturele en economische rechten voor iedereen gerealiseerd zijn binnen de grenzen van de planeet.  Die kan niet gerealiseerd worden zonder structurele veranderingen in het huidige beleid. Druk zetten op het beleid is daarom cruciaal. Hier leest u alles over ons politiek werk.

Hoe Belgische belastingmaatregelen ook andere landen doen verliezen

Politiek

Overheden wereldwijd staan voor belangrijke uitdagingen. Lagere inkomenslanden, in het bijzonder, worden geconfronteerd met een ‘perfecte storm’ van energie-, klimaat-, voedsel- en schuldencrisissen. Hoewel belastinginkomsten broodnodig zijn, blijven belastingontwijking en belastingcompetitie leiden tot verliezen voor overheden hier en elders. De belastingmaatregelen van het ene land kunnen zo de belastinginkomsten van andere landen, direct of indirect, negatief beïnvloeden. Het ene na het andere schandaal toonde aan hoe multinationale bedrijven het belastingsysteem van een bepaald land, of verschillende landen, gebruiken om geen belastingen te moeten betalen in een derde land. Ook België heeft belastingmaatregelen, met dergelijke negatieve spill-overs voor de belastinginkomsten van derde landen. België staat op de 16de plaats van de Corporate Tax Haven Index 2021, een wereldwijde ranglijst van landen die multinationals het meest ‘helpen’ om minder belasting te betalen.

Welcome minimum tax, bye bye tax evasion?

Vanaf 2024 treedt de globale minimumbelasting waar België zich samen met de andere EU-lidstaten toe verbonden heeft in werking. Onder invloed van de minimumbelasting zullen bepaalde maatregelen die aanleiding kunnen geven tot verloren belastinginkomsten minder effectief worden en/of hervormd worden. De minimumbelasting is één van de laatste pogingen van de OESO - de intergouvernementele organisatie, met grotendeels hoge inkomenslanden als leden, die de afgelopen 60 jaar onder andere de mondiale belastingregels bepaalde - om belastingontwijking en belastingcompetitie aan te pakken.

Dat wil echter niet zeggen dat vanaf 2024 belastingontwijking tot het verleden behoort of dat er geen schadelijke belastingpraktijken meer zullen zijn. Nog zekerder is dat lagere inkomenslanden nog steeds niet verlost zullen zijn van de onrechtmatige uitstroom van belastinginkomsten. Volgens deze studie kunnen lagere inkomenslanden nauwelijks iets verwachten van de minimumbelasting op vlak van inkomsten en zullen ‘investment hubs’ of belastingparadijzen de grote winnaar zijn: 89% van de totale meeropbrengsten zou voor ‘investment hubs’ en belastingparadijzen zijn, 9% voor hogere inkomenslanden en nauwelijks iets voor lage- en middeninkomenslanden.

Maatregelen komen en gaan, maar uitzonderingen blijven bestaan

Aan de vooravond van de invoering van de minimumbelasting vinden we het belangrijk om een foto te nemen van de huidige Belgische belastingmaatregelen die vandaag een negatieve impact op inkomsten van lagere inkomenslanden kunnen hebben. De foto blijft relevant voor de toekomst omdat:

  • ook na de invoering van de minimumbelasting bepaalde van die maatregelen zullen blijven bestaan (al dan niet in gewijzigde vorm).
  • de invoering van de minimumbelasting nieuwe ontwijkingsopties doet ontstaan zoals Bloomberg tax aankaart in het geval van een aantal belastingparadijzen. Er is dus blijvende aandacht nodig voor dergelijke belastingmaatregelen.
  • herwonnen inkomsten na invoering van de minimumbelasting in eerste instantie voor België zullen zijn en lage en middeninkomenslanden in verhouding betrekkelijk weinig inkomsten uit de belastingdeal zullen halen.

De policy briefing hieronder bevat een overzicht van de Belgische belastingmaatregelen met een potentieel negatieve impact op de belastinginkomsten van andere landen, met name lagere inkomenslanden. 

Download de policy briefing

 

Deze analyse is grotendeels gebaseerd op het eerste deel van het onderzoek "The impact of Belgian tax policy on our preferred partners for development" van de KULeuven in opdracht van 11.11.11.

Download het onderzoek