Indonesië - Sawit Watch (SW)

de waakhond van de palmoliesector

Indonesië is de grootste producent en exporteur van palmolie ter wereld. Zo’n 16 miljoen arbeiders en boeren verdienen er hun boterham mee. Palmolie is zo big omdat je het voor vanalles kan gebruiken. Palmolie maakt je chocopasta beter smeerbaar en wordt gebruikt in alles van wasproducten over biodiesel tot parfum en koekjes. Gevolg? De plantages nemen een oppervlakte van zo’n vier keer België in beslag,  en draagt zo bij tot grootschalige ontbossing van de groene long van Azië. 

Kleine stapjes naar een duurzamere sector
Sawit Watch volgt de palmolie-industrie op de voet. Dankzij hun inzet kwam er jarenlang een moratorium op de uitbreiding van de plantages, hierdoor is de ontbossing wel enigszins ingeperkt. Dit is goed voor het milieu, bomen worden gespaard, en voor de mens, miljoenen families zijn er op één of andere manier afhankelijk van als bron van inkomsten en eten.

De organisatie wil niet alleen de uitbreiding van de plantages stoppen, maar ook de sector duurzamer en socialer maken. Naast bosgrond is er 14 miljoen ha kostbare veengrond te beschermen en SW ijvert ook voor het respect en verbeteren van de arbeidsrechten door de bedrijven.

Byebye palmolie in Europa
Dankzij talrijke rapporten over de bedenkelijke arbeidsomstandigheden op de plantages en via het lobbywerk bij de Roundtable on Sustainable Palmoil (RSPO) die alle belangrijke spelers in de sector samenbrengen, wordt werk gemaakt van betere arbeidsomstandigheden. De voornaamste eisen zijn: vaste contracten, hogere lonen, beschermende kledij voor arbeiders die in aanraking komen met pesticiden, volledige uitbetaling van vakantiegeld. 

De aanhoudende kritiek op het mengen van palmolie in bio-diesel zorgde er bovendien voor dat de Europese Commissie haar beleid rond biobrandstof bij stelde: palmolie wordt de komende jaren uitgefaseerd als brandstof.

 

Sawit Watch
Jawa Barat
Indonesië