Image
Mural4change in Kortrijk
nieuws: pers

Muurschildering Kortrijk is pronkstuk streetart

Zaterdag 31 oktober werd in Kortrijk een grote muurschildering onthuld. Met deze #Mural4Change trapt 11.11.11 zijn jaarlijkse campagne in bijzondere omstandigheden af.

02 nov 2020

De 11.11.11-campagne die op 31 oktober van start gaat, plaatst dit jaar changemakers in de kijker. Mensen die in hun omgeving het verschil maken voor anderen. Dat zijn sterke individuen die hun nek durven uitsteken en het leven van anderen helpen verbeteren. Het gaat om vakbondsactivisten, strijders voor gelijke rechten van LGBTQ+, van vrouwen, vluchtelingen, … De organisatie neemt het 'in de kijker zetten' dit jaar letterlijk door een grote streetart-actie op te zetten. Het pronkstuk van deze murals is te zien op het Nelson Mandelaplein in Kortrijk.

Watch #Murals4Change on YouTube.

Het werk werd gemaakt door kunstenaar Toon Van Ishoven, verbonden aan het internationaal vermaarde kunstenaarscollectief Treepack. Het collectief is gespecialiseerd in muurschilderingen en streetart-projecten en heeft al meer dan 300 gelijkaardige projecten op de teller staan. Met een netwerk van internationale en lokale artiesten werkt Treepack concepten op maat uit en zorgt daarmee voor een grote opwaardering van de publieke ruimte.

Image
Mural4change in Kortrijk
©️ Delphine Lebon

Megafoon als symbool

Toon Van Ishoven maakte een uniek ontwerp dat symbool staat voor deze campagne. De artiest is vertrokken van een concept waarbij meerdere handen en armen van verschillende huidskleur een gigantische megafoon dragen. Het beeld is een metafoor voor alle mensen en activisten die zich overal ter wereld engageren om hun stem te verheffen en een spreekbuis zijn voor levensbelangrijke issues, of het nu gaat over milieu, armoede, onrecht, … Om de brede muur iets meer op te vullen zonder hem helemaal vol te schilderen en om het beeld extra visuele kracht te geven, werkt de artiest met achterliggende kleurvlakken. Deze zorgen op hun beurt voor meer diepte in het kunstwerk.

Straatbeeld opfleuren

Stad Kortrijk zet de laatste jaren sterk in op streetart en werkt momenteel aan verschillende projecten met Treepack om op een participatieve manier het straatbeeld op te fleuren.

Bert Herrewyn, schepen van Mondiaal Beleid: "Toen de vraag kwam om de nationale campagne van 11.11.11 te lanceren in Kortrijk, aarzelde ik geen moment. Heel wat Kortrijkzanen zetten zich in om het leven van anderen te verbeteren. Niet enkel in eigen stad, maar ook van mensen over de hele wereld. Dat moet in de kijker gezet worden om zo nog meer mensen te overtuigen om dit te doen. We zijn blij om samen met 11.11.11 de stem voor rechtvaardigheid luid te laten klinken met deze sprekende muurtekening."

Het werk in Kortrijk staat echter niet alleen. Her en der duiken dezer dagen muurschilderingen op die door honderden vrijwilligers van 11.11.11 in het straatbeeld worden aangebracht. Van Leuven tot Grobbendonk, van Zoersel tot Kortemark, op blinde muren aan straten en pleinen zullen changemakers prijken.

"We weten dat oproepen tot solidariteit met het Zuiden dezer dagen niet evident is", zegt Els Hertogen, directeur van 11.11.11. "Corona zorgt ook hier voor grote problemen. De armoede en ongelijkheid neemt ook in België toe. Als mensen niet met gezondheidsproblemen kampen, hebben ze zorgen over hun economische situatie, over de eigen job, het onderwijs en de toekomst van hun kinderen. We hebben daar het grootste begrip voor en beseffen hoe zwaar velen het dezer dagen hebben. Toch durven wij vragen om ook te denken aan mensen in kwetsbare landen en doen wij een beroep op internationale solidariteit. Het virus kent geen grenzen, solidariteit gelukkig ook niet. We zijn dan ook erg blij dat Stad Kortrijk en Treepack een megafoon bieden voor onze boodschap."

Image
Spandoek 'We are all dreamers'

Waarom 11?

11.11.11 is de koepel van internationale solidariteit.  
Wij willen uitbuiting de wereld uit. Iedereen – waar ook ter wereld - heeft recht op een menswaardig bestaan. Om echt iets te veranderen moeten macht en middelen eerlijker worden verdeeld.
We richten onze blik dan ook op de wereld en stellen het huidige systeem in vraag. Een rechtvaardige wereld voor mens en natuur kan als we samen druk zetten. Met 11.11.11 brengen wij mensen, groepen en organisaties bijeen om die verandering waar te maken.
Want samen staan we sterker dan alleen.

11 in beweging