Maak een REUSachtig statement voor Klimaatrechtvaardigheid

Maak online kennis met jonge Ecuadoraanse klimaatactivistes en bouw met hun input letterlijk een reus die opkomt voor klimaatrechtvaardigheid. Loop samen met de reus in de Reuzenstoet in Borgerhout en maak je statement voor meer dan 10.000 toeschouwers!

Image
Reus - illustratie door Shamisa Debroey
© Illustratie Shamisa Debroey

De Ecuadoraanse meisjes schoten in actie nadat verschillende mensen in hun omgeving, waaronder een klasgenoot, ziek waren geworden en kanker kregen.
Ze wonnen een rechtszaak tegen het staatsoliebedrijf Petro Amazonas. De meisjes stelden dat de gasfakkels van de olie-industrie in de provincies Sucumbíos en Orellana inbreuk maakten op hun recht op water, gezondheid, voedselveiligheid en een gezonde en ecologische omgeving.

Mundana brengt je online in contact met  deze Ecuadoraanse activisten en samen met hen verzin je een fictief personage voor de Reus: is de reus een man, vrouw of x, wat is het achtergrondverhaal en wat zijn de drijfveren en persoonlijkheidskenmerken van de reus, …
Samen met hen beslis je hoe de reus er uit zal zien: door middel van schetsen en model op schaal.

Daarna ga je ofwel onder begeleiding van kunstenaar Francisco Manzano aan de slag en bouw je een Reus uit recuperatiemateriaal.

Ofwel focus je, onder begeleiding van Joana Rossi van Atelier Rojo, op de entourage van de Reus: denk aan het uitwerken van: Klimaat-slogans, attributen, kostuums, liedjes of muziek, dansje of scenografie, ... 

Op zaterdag 24 september loop je mee met de reus in de Reuzenstoet.

Image
La Catrina Gigante
La Catrina Gigante - een vorige reus van Francisco Manzano

Ontmoet één van de activistes

Image
Leonela tijdens een protestmars in Quito
Leonela tijdens een protestmars in de Ecuadoraanse hoofdstad Quito in maart 2022. De meisjes en hun medestrijders protesteren omdat de Ecuadoraanse staat de uitspraak van de rechtbank, om de gasbranders in de Amazone te doven, niet naleeft.

Leonela Moncayo is 12 jaar en woont in de Ecuadoraanse Amazone. Ze was 9 jaar toen ze samen met acht andere jonge meisjes een rechtszaak tegen de Ecuadoraanse staat begon. De negen meisjes eisen dat alle gasbranders uit de olie-industrie in de noordelijke Amazone provincies Sucumbíos en Orrellana weggehaald worden. De giftige gassen die bij verbranding ontsnappen vervuilen de omgeving zwaar. Familieleden, vrienden en kennissen van de meisjes worden ziek.

In januari vorig jaar gaf de rechtbank hen gelijk en oordeelde dat de Ecuadoraanse staat hun recht op een gezonde leefomgeving niet garandeert. Tot op vandaag doofde de regering nog geen enkele gasbrander. Leonela en de andere meisjes zetten hun strijd voort.

We hebben beslist om de Ecuadoraanse staat aan te klagen voor de vervuiling in het Amazonewoud. Wij zijn vrienden uit de noordelijke Amazone provincies Sucumbíos en Orrellana en we zitten midden in een gevecht voor het leven, voor een betere toekomst. De vervuiling zal niet zomaar verdwijnen. Daarom eisen wij dat de regering de gasbranders weghaalt.

Leonela Moncayo
Ecuador

Praktisch

 • Je bent minstens 16 jaar
 • Je wil graag deelnemen aan onze workshops.  Het is geen probleem als je niet aan iedere workshop kan deelnemen.  Het aanbod bestaat uit:
   
  • 4 inhoudelijke workshops: contacten met Ecuadoraanse activisten, uitwerken van het concept

   Locatie: Mundana - Paardenmarkt 74, 2000 Antwerpen

   Telkens van 15 tot 18 uur, op:
   Dinsdag 23 augustus
   Woensdag 24 augustus
   Donderdag 25 augustus
   Vrijdag 26 augustus
    

  • 6 praktische workshops:  bouwen van de reus, alles voor de entourage van de reus, ….

   Locatie: Maakfabriek @ Blikfabriek: Krugerstraat 232, 2660 Antwerpen

   Telkens van 14 tot 17 uur, op:
   Woensdag 31 augustus
   Zaterdag 3 september
   Woensdag 7 september
   Zaterdag 10 september
   Woensdag 14 september
   Zaterdag 17 september
    

 • Op zaterdag 24 september loop je samen met de reus in de Reuzenstoet door Borgerhout

Wil je mee doen?  Heb je nog bijkomende vragen?
Schrijf je in via het formulier hieronder.

Ik schrijf me in

Image
Gefinancierd door de EU

We bieden deze activiteit aan met de financiële steun van de Europese Unie binnen het project 1Planet4All. De inhoud ervan valt uitsluitend onder de verantwoordelijkheid van 11.11.11 en kan in geen geval worden beschouwd als een weerspiegeling van de standpunten van de Europese Unie.