Image
Actie tegen Pushbacks Zavel Brussel

Lokaal memorandum 2024

Zet ieder1 op de politieke agenda: kies voor menselijkheid

We kunnen en willen niet aanvaarden dat de ene mens meer waard is dan de andere. Nergens. Nooit. We strijden voor een wereld waarin iedereen telt. Waarin mensenrechten er zijn voor iedereen. We kiezen voor een samenleving die opbouwt. We vragen onze politici om een lijn te trekken en het beleid te baseren op menselijke oplossingen, in woorden én daden.  

Ben jij klaar om mee het verschil te maken?  

2024 wordt een uitdagend jaar in onze strijd voor meer menselijkheid. Op 9 juni staan de Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen op de agenda. In het najaar, op 13 oktober 2024, vinden de lokale en provinciale verkiezingen plaats.  Samen met jouw inzet kunnen we echt invloed uitoefenen op het beleid én op de stem van de kiezer!  

Op deze webpagina nemen we je mee in de lokale en provinciale verkiezingen.  

De context evolueert: zo valt de opkomstplicht op lokaal niveau weg en komen thema's als dekolonisering en diversiteit ook bij heel wat lokale besturen onvermijdelijk op de agenda. Bovendien zien we meer en meer dat mondiale crisissen onze gemeenten verbinden met de wereld. En juist daarom is een lokaal beleid voor Internationale Solidariteit zo belangrijk!
 
Ontdek ons memorandum met concrete aanbevelingen. Bezorg het aan de politici die opkomen bij de gemeenteraadsverkiezingen in jouw dorp of stad. Zij kunnen het gebruiken als leidraad voor een sterk toekomstgericht mondiaal beleid.

Om jouw lokale politici nog een stapje verder in de goede richting te duwen kan je het memorandum ook aanpassen aan jouw lokale context. Ons memorandum kan dan gebruikt worden als handvat en inspiratiebron om je eigen lokaal eisenpakket te schrijven. 

Download het memorandum 

Bekijk onze webinar

Wat zijn onze aanbevelingen? Hoe kan je hiermee aan de slag in jouw gemeente? En hoe krijgen we iedereen naar de stembus na het verdwijnen van de opkomstplicht? 
Voor een antwoord op deze en nog vele vragen, vind je hier de opname van onze webinar van 21 februari.

Aan de slag met het memorandum voor de lokale verkiezingen

Bezorg het memorandum via e-mail aan alle democratische partijen in je gemeente. Vraag hen om een reactie en om feedback te geven op het memorandum. In het stappenplan vind je een voorbeeldmail. 

Wil je het memorandum aanpassen aan je lokale context? Ontdek hier hoe je stap voor stap een gefundeerd eisenpakket kan samenstellen op maat van jouw gemeente.  Zo moedig je jouw lokale politici aan om in actie te komen voor internationale solidariteit.

Download het volledige stappenplan

Een vraag? Meer informatie? Inspiratie nodig?

Stuur je vraag naar vrijwilliger[at]11.be of lokaalmondiaal[at]11.be.

Benieuwd hoe andere vrijwilligers het aanpakken?  Of deel je graag jouw memorandum?  Voeg jouw memorandum toe of laat je inspireren:
Dat kan hier

Benieuwd naar het memorandum voor de federale, regionale en Europese verkiezingen?
Vind het hier

Download hier het memorandum

We willen graag weten welke lokale groepen, raden of gemeenten aan de slag gaan met het memorandum. Daarom vragen we om je contactgegevens en gemeente in te vullen. Je kan daarna meteen het memorandum downloaden.

Ben je van plan om in jouw gemeente aan de slag te gaan met het memorandum?
Is alles ingevuld? Klik op 'downloaden', en je download start meteen. 
We sturen het memorandum ook naar je e-mail-adres.  Zo kan je het later terugvinden.