Image
Film Thank You For The Rain

Lesmateriaal Klimaat – Film 'Thank You For The Rain'

Organiseer een filmscreening van 'Thank You For The Rain' voor je leerlingen en laat hen kennismaken met de Keniaanse boer Kisilu. Hij gaat dagelijks de strijd aan met de gevolgen van klimaatverandering. Breng zo het thema klimaatverandering tot bij je leerlingen in de klas. 

De Keniaanse boer Kisilu legde vijf jaar lang zijn dagelijks leven vast met een camera. Die laatste kreeg hij van de Noorse filmmaker Julia Dahr. Het resultaat is een opmerkelijke documentaire over de schokkende gevolgen van de klimaatverandering voor de kleine boeren op het Afrikaanse platteland.

Trailer documentaire 'Thank You For The Rain'

Watch THANK YOU FOR THE RAIN - official trailer on YouTube.
Image
Kisilu
(c) Thank You For The Rain

Waarover gaat deze film?

Kisilu filmt het leven van zijn gezin, het dorp waarin hij woont en de steeds extremere weersomstandigheden in zijn land. Aanvankelijk is er enorme droogte en wacht de gemeenschap op regen. Maar als die er eenmaal komt, zijn de gevolgen niet te overzien. Een ongekend harde storm vernietigt Kisilu’s huis. En een enorme overstroming zet het land blank en verwoest alle gewassen.

Deze gebeurtenissen motiveren de boer tot actie. Kisilu begint een lokale beweging voor boeren om meer aandacht te krijgen voor de desastreuze gevolgen van klimaatverandering. Uiteindelijk reist hij zelfs af naar Oslo en Parijs om op de grote klimaatconferenties zijn zegje te doen. Maar in zijn gevecht voor een betere wereld blijkt de klimaatverandering niet zijn enige vijand. Bureaucratie, politieke belangen en arrogantie gooien meermaals roet in het eten.

Film is een krachtig middel om een verhaal te vertellen. Om iemands blik te verruimen en te verrijken. Om leerlingen te betrekken en te verbinden met het werk van changemakers wereldwijd.

Breng pakkende verhalen tot in je klas

Thank You For The Rain’ is een krachtig en menselijk verhaal van Kisilu, zijn familie en de gemeenschap waarin hij leeft. De film toont de impact die klimaatverandering nu al heeft op het leven van mensen. ‘Thank You For The Rain’ gaat over machteloosheid, armoede en verdriet. Maar de film gaat vooral ook over hoop, veerkracht en over een gedreven changemaker die iedere dag weer vecht voor een betere toekomst voor zijn kinderen.

Na het bekijken van de film blijft er waarschijnlijk een gevoel van oneerlijkheid hangen. Daarom is het belangrijk om achteraf met je leerlingen in gesprek te gaan. 11.11.11 werkte een fiche uit voor een klasgesprek met concrete vragen en extra tips.

Image
We can fight Climate Change
(c) Thank You For The Rain

Praktisch

Thema’s: klimaatrechtvaardigheid - landbouw - Kenia - klimaattop – changemakers - gender

Doelgroep: Vanaf 15 jaar - NL ondertiteld 

Duur:  59 min versie – regisseur Julia Dahr, 2017

Prijs: gratis

Vragen? Stuur een mail naar school@11.be

Download hieronder de fiche voor een klasgesprek met je leerlingen en ontvang de link naar de film.

Image
Kisilu en zijn gezin

Download het lesmateriaal

Laat je gegevens achter en ontvang de fiche klasgesprek bij de film ‘Thank You For The Rain’ in je mailbox. Om deze film en fiche gratis te kunnen aanbieden, hebben we enkele gegevens nodig. We geven je persoonlijke gegevens niet door aan derden en contacteren je enkel éénmalig voor een evaluatie. Als je op de hoogte wil blijven, kan je inschrijven op de nieuwsbrief.
Doelgroep
Deze gegevens hebben we nodig voor onze monitoring 
Deze gegevens hebben we nodig voor onze monitoring 
We contacteren je achteraf éénmalig voor een evaluatie
Blijf op de hoogte
Deze nieuwsbrief verschijnt 6-wekelijks en bevat nieuws over de educatieve werking van 11.11.11 en zijn lidorganisaties. 
 

11.11.11 respecteert uw privacy. Wij houden ons aan de van toepassing zijnde wet- en regelgeving, waaronder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG/GDPR). Uw gegevens gebruiken we enkel om u op de hoogte te houden van deze activiteit  Indien u vragen hebt over de manier waarop 11.11.11 omgaat met uw persoonsgegevens, kunt u zich informeren via onze Privacyverklaring die ook op eenvoudige aanvraag verkrijgbaar is bij 11.11.11, Dienst Communicatie, Vlasfabriekstraat 11 - 1060 Brussel. U kunt uw vraag ook richten aan de verantwoordelijke voor privacy van 11.11.11 (DPO): via e-mail privacy@11.be of via 11.11.11, DPO, Vlasfabriekstraat 11 - 1060 Brussel
Image
Gefinancierd door de Europese Unie

Deze documentaire wordt aangeboden met de financiële steun van de Europese Unie. De inhoud van dit educatief aanbod valt uitsluitend onder de verantwoordelijkheid van 11.11.11 (project ClimateAction) en kan in geen geval worden beschouwd als een weerspiegeling van de standpunten van de Europese Unie.