Image
Klimaatbetoog Nic Balthazar

Het Klimaatbetoog van Nic Balthazar

Hoezo klimaatverandering? Wat is er aan de hand? Wat zijn de oorzaken? En de gevolgen? Wat als we nu niets doen? Kijk met je leerlingen naar het 'Het Klimaatbetoog', een straffe voorstelling waarin Nic Balthazar je aan het denken zet.
 

Het Klimaatbetoog is een 'stand-up tragedy' van Nic Balthazar in de traditie van Al Gores 'An Inconvenient Truth'. De televisie- en filmmaker en klimaatactivist slaakt een alarmkreet over de toestand van het klimaat en de planeet, maar hij geeft ook een boodschap van hoop.

Hij krijgt daarbij in korte videoreportages de steun van experten als Jean-Pascal Van Yperzele, Jos Delbeke, Rudi Vranckx, Jill Peeters en Hans Bruyninckx. Harde feiten en sprekende beelden illustreren de voorstelling.

Met zijn Klimaatbetoog wil Nic Balthazar de hoogdringendheid van grootschalige actie duidelijk maken. Maar hij wil vooral ook positieve energie brengen in een verhaal dat al te vaak in negatieve termen wordt verteld. Omringd door activisten, wetenschappers, ondernemers, politici en klimaatspijbelaars zegt hij waar het echt om gaat. We hebben nog te weinig besef van wat we allemaal kunnen verliezen, maar ook van wat we te winnen hebben.

Image
Klimaatbetoog in je klas

Praktisch

Doelgroep:
2de en 3de graad secundair onderwijs

Duur:
50 min. voorstelling - 30 min. nabespreking - groepsopdracht

Bekijk de voorstelling via vrt.nu of het archief voor het onderwijs

Stimuleer het debat in je klas

Zet je klas aan het denken en stimuleer het debat met onze speciaal geselecteerde uitspraken en fragmenten uit het betoog, en onze prikkelende vragen. 

Heb je nog tijd over? Dan is er nog een toffe groepsopdracht.  

Download het lesmateriaal voor de nabespreking 

Image
Klimaatbetoog Nic Balthazar

Tips voor leerkrachten Frans en geschiedenis

 

Het Klimaatbetoog is een productie van Warner Bros TV voor Canvas.