Image
Fragment uit For Sama

For Sama

For Sama vertelt het gruwelijke, maar tegelijk ontroerende verhaal van de belegering van de Syrische stad Aleppo. Laat dit jou niet onberoerd? Help ons om het leven van de Syriërs te verbeteren. 

Over For Sama

Waarom blijft iemand achter in een gevaarlijk conflictgebied? Dat is de vraag die Waad al-Kateab wil beantwoorden. Als twintigjarige studente begon zij in 2011 als burgerjournalist de escalerende burgeroorlog in Syrië te documenteren. Terwijl alles rondom haar werd verwoest, bleef zij vastberaden filmen en trouwde ze met een dokter, met wie ze in 2016 haar eerste kind kreeg: Sama.

Watch Waad al-Kateab talks about her film ‘For Sama’ on YouTube.
Watch Waad al-Kateab | TIME100 2020 on YouTube.

Over de huidige situatie in Syrië

Vier jaar na de finale slag om Aleppo raast de oorlog in Noordwest-Syrië nog steeds voort. Een fragiel staakt-het-vuren in de provincie Idlib dreigt het elk moment te begeven, terwijl miljoenen mensen vluchtelingen zijn in hun eigen land en te midden van de COVID-19-pandemie bang afwachten wat de toekomst brengt. 

Op 15 oktober 2020 bracht Human Rights Watch een nieuw rapport uit. Het beschrijft de doelbewuste aanvallen op burgerdoelwitten in Idlib, waaronder scholen en gezondheidscentra, door het Syrische leger en Rusland. Je kan het rapport hier lezen. Of bekijk dit filmpje

Wat kan jij doen?

Breng de situatie in Syrië mee onder de aandacht. Want de tragedie van Aleppo mag zich nooit meer herhalen. Never again.

Steun changemaker Rouba

In 2020 voeren we met 11.11.11 campagne voor changemakers, straffe mensen die zich ondanks tegenkanting blijven inzetten voor duurzame verandering. Rouba Mhaissen zet zich met haar organisatie SAWA for Development and Aid in voor Syrische vluchtelingen in Libanon. 

Image
Changemarker Rouba Mhaissen

Dit artikel kwam tot stand dankzij een samenwerking tussen Human Rights Watch, MOOOV en 11.11.11.