Image
Vredesacademie #3

VREDESACADEMIE - De Sahrawi, de strijd van een vergeten volk (Hilt Teuwen)

Icon info Group 7
Info
Gent

De vredesacademie is een gratis drieluik lessen over de bevrijdingsstrijd van Palestijnen, Koerden en Sahrawi, georganiseerd door Vrede vzw. Hilt Teuwen, actief voor het Belgisch Comité voor Steun aan het Sahrawi-Volk, geeft de derde en laatste les over de Sahrawi, de strijd van een vergeten volk.

VREDESACADEMIE - De Sahrawi, de strijd van een vergeten volk (Hilt Teuwen)

Een drieluik over de emancipatorische strijd van volkeren voor hun rechten. In deze tweede reeks van de Vredesacademie geven we geschiedenis en context bij de bevrijdingsstrijd van Palestijnen, Koerden en Sahrawi.

28 maart | De Sahrawi, de strijd van een vergeten volk 

📣 Hilt Teuwen, actief voor het Belgisch Comité voor Steun aan het Sahrawi-Volk

De Westelijke Sahara is een voormalige Spaanse kolonie. Na het vertrek van Spanje in 1975, werd het gebied geannexeerd door Marokko. Het Polisario Front, de bevrijdingsbeweging van de Sahrawi, riep er in 1976 de Arabische Democratische Sahrawi Republiek (RASD) uit. Er volgde een bittere oorlog met duizenden slachtoffers. Volgens het internationaal recht beschikken de Sahrawi over het recht op zelfbeschikking. Een omvangrijk Marokkaans kolonisatieprogramma en de economische exploitatie leggen evenwel een hypotheek op zowel autonomie als onafhankelijkheid. 

We brengen een historisch overzicht en bespreking de sociaaleconomische situatie van de Sahrawi in de vluchtelingenkampen in Algerije. Daarnaast onderzoeken we de obstakels en perspectieven voor hun strijd.

Voorgaande lessen
Praktische info
  • De lessen gaan door in De Expeditie (Dok Noord 4F, Gent) en starten telkens om 19u30
  • Het drieluik of de afzonderlijke sessies zijn open voor iedereen en gratis
  • Gelieve in te schrijven via eva@vrede.be
  • Info via vrede.be of het Facebook-evenement