10 MILJOEN BOMEN TEGEN DE KLIMAATCRISIS IN OEGANDA

Watch 10 miljoen bomen in Oeganda on YouTube.

“Om de opwarming van de aarde te beperken, hebben we middelen nodig om zeker 10 miljoen bomen te planten.”

Klimaatopwarming zie je in de kleinste dingen

“Soms valt de regen met bakken uit de lucht. Door de ontbossing overstromen dan dorpen en velden. Tegelijkertijd duurt ons droogseizoen veel langer. Aan landbouw doen is dus erg moeilijk geworden. Ik zie klimaatverandering gebeuren rondom me. Ik spreek echt wel uit ervaring.”  

Asiimwe Mourine (26) is geboren en getogen in Oeganda: een prachtig land aan de evenaar en een van de weinige landen ter wereld waar de berggorilla’s nog voorkomen in het wild. “Ik kom uit Kavala, het Zuidwesten van Oeganda,” vertelt Asiimwe. “Toen ik een klein meisje was, was dit de koudste regio van Oeganda. De laatste jaren is de temperatuur hier aan het stijgen, waardoor planten die er vroeger niet waren, hier nu wel groeien. Het zijn ook de kleine dingen waaraan je ziet dat de wereld aan het veranderen is.” 

10 miljoen keer in actie tegen de klimaatcrisis

In 2019 besluit Asiimwe zelf in actie te komen tegen de klimaatcrisis. Met haar organisatie ‘Practical Climate Change Response’ (PCCR) wil ze maar liefst 10 miljoen inheemse bomen planten in Oeganda. Sinds 2020 ontvangt ze hiervoor steun van One World Tree Planting, een Vlaamse 4e-pijlerorganisatie die ondersteuning krijgt van 11.11.11.

Image
Foto Asiimwe Mourine

Elke keer als ik middelen krijg van One World Tree Planting, kan ik weer een nieuw stuk grond bebossen. Ik krijg hiervoor altijd hulp van de lokale gemeenschappen. Ondertussen zitten we al aan meer dan 1 miljoen bomen!

Asiimwe Mourine
Practical Climate Change Response
Image
Asiimwe Mourine vertelt over haar project bij scholieren
Asiimwe inspireert schoolkinderen om samen 10 miljoen bomen te planten. “Zo maak ik van de volgende generatie ook klimaatactivisten!”

Elke boom haalt CO2 uit de lucht. Stel je voor wat er gebeurt als we er 10 miljoen planten! Zo kunnen we het ecosysteem terug herstellen én is er ook economische ontwikkeling. Want de vruchten van de fruitbomen kan de bevolking ook verkopen."

Met haar werk inspireert Asiimwe ook heel wat jongeren. Vaak gaat ze langs bij scholen om samen met de schoolkinderen bomen te planten. “Zo maak ik van de volgende generatie ook klimaatactivisten!”  

Asiimwe’s hoop voor de toekomst? “Ik wil bomen blijven planten en ervoor zorgen dat het hele ecosysteem in Oeganda terug gebalanceerd is. Binnenkort organiseer ik een marathon om meer bewustzijn te creëren rond het belang van inheemse boomsoorten. Als we kunnen lopen voor kanker, waarom dan niet voor bomen?”  

Steun jij Asiimwe’s project?

10 miljoen bomen in Oeganda, zie jij dat ook wel zitten? Het zijn dit soort concrete initiatieven die het tij kunnen doen keren. Samen maken we het mogelijk dat mensen zoals Asiimwe hoop kunnen blijven verspreiden. Doe mee met een gift. Hartelijk bedankt!

Wist je dat een gift vanaf 40 euro voor 45% fiscaal aftrekbaar is? Zo krijg je van je gift van 40 euro, 18 euro terug als belastingvermindering.