Image
Mensen bij een hospitaal in Burundi

In de bres voor toegankelijke gezondheidszorg

Resultaat

Investeren in een betere wereld, zodat iedereen gelijke kansen krijgt. Dat is wat Nadège Kangoro iedere dag weer in Burundi doet. Naar de dokter gaan als je ziek bent, het lijkt logisch maar in Burundi is een toegankelijke gezondheidszorg geen vanzelfsprekendheid. En daar wil Nadège verandering in brengen.

Eén doktersrekening kan een Burundees gezin jarenlang in armoede duwen. Daarom investeert onze lidorganisatie Memisa in mutualiteiten in Burundi. Alleen zo krijgt iedereen toegang tot betaalbare gezondheidszorg. En zeker wie het meest kwetsbaar is.

“Met Memisa ondersteunen we de Burundese mutualiteiten op verschillende manieren voor een betere en toegankelijkere gezondheidszorg. We huren een kantoor en kopen materiaal: van microscopen, thermometers tot behandelingstafels. We leiden medewerkers op. En we zetten campagnes op om de bevolking en de overheid te sensibiliseren. Dat is niet altijd evident”, vertelt Nadège.

“Sommige mensen schrikken als ze de prijs horen. We leggen dan uit dat de mutualiteit je kosten terugbetaalt als je verzorging nodig hebt in een gezondheidscentrum of een operatie in een ziekenhuis. Daarbovenop krijgen leden bijvoorbeeld ook een bijdrage voor begrafenissen. En de mutualiteit organiseert informatiesessies, het laatste jaar natuurlijk meestal over corona.”

Image
Memisa

We leggen dan uit dat de mutualiteit je kosten terugbetaalt als je verzorging nodig hebt in een gezondheidscentrum of een operatie in een ziekenhuis.

Nadège
Memisa Burundi

Het mag wat sneller gaan

“Eerlijk gezegd zou ik graag willen dat het sneller ging. Dat meer mensen lid werden. Keer op keer vind ik het triest om vast te stellen dat mensen soms een kip of een deel van hun oogst moeten verkopen om hun ziektekosten te kunnen betalen. Als je lid bent van een mutualiteit, hoeft dat niet meer.”

Apollinaire getuigt

Dat toegankelijke gezondheidszorg belangrijk is en mutualiteiten hierbij kunnen helpen, vertelt ook Apollinaire Nkunzimana, hij is lid van de Burundese mutualiteit Bukeye. “Ik was takken aan het snoeien. Voordat ik het goed en wel besefte, was ik een stukje duim kwijt. Het bloedde enorm. De verzorging en de kleine ingreep zouden me 18.000 Burundese frank kosten (7,60 euro). Een enorm bedrag voor een kleine boer zoals ik. Maar gelukkig ben ik al sinds 2014 aangesloten bij de mutualiteit. Ik moest maar 3.000 frank betalen (1,40 euro).

De verzorging en de kleine ingreep zouden me 18.000 Burundese frank kosten (7,60 euro). Een enorm bedrag voor een kleine boer zoals ik. Maar gelukkig ben ik al sinds 2014 aangesloten bij de mutualiteit. Ik moest maar 3.000 frank betalen (1,40 euro).

Apollinaire Nkunzimana
Burundese mutualiteit Bukeye
Image
Mensen bij een hospitaal in Burundi

Investeer je mee?

Degelijke en toegankelijke gezondheidszorg is een basisrecht. Maar dat is allesbehalve vanzelfsprekend. Deze bedroevende realiteit kunnen we snel stoppen. Investeer daarom in gezondheidszorg en zorg mee voor een wereld waarin iedereen toegang heeft tot vaccins, basiszorg en medisch materiaal.