Image
Other Talk banner

Other Talk: Lees- en kijktips

Ben je geïnteresseerd in de framing van migratie en de polarisering van het migratiedebat? Wereldwijd werd al heel wat onderzoek gedaan naar de beeldvorming over migratie. Met Other Talk willen 11.11.11 en Vluchtelingenwerk Vlaanderen in de voetstappen treden van Amerikaanse en Europese ngo’s die al veel werk verzetten en ervaring vergaarden. 

Hieronder een beknopt overzicht van inspirerend internationaal werk. 

 

Hoe het beweegbare midden bereiken?  

Voor een snelle duik in hoe anders te communiceren over migratie en mensen op de vlucht raden we het Messaging this moment handbook van het Center for Community Change aan. Hierin vind je 8 basisprincipes met concrete voorbeelden van hoe je een boodschap voor het beweegbare midden kan vormgeven.  

Bekijk zeker ook deze informatieve presentatie van Anat Shenker-Osorio waarin zij uiteenzet hoe het debat over mensen op de vlucht anders aan te pakken. 

Watch Changing the conversation about refugees | Anat Shenker-Osorio on YouTube.

Smaakt dit naar meer? Dan kan je ook de podcastserie 'Words to Win By' van Anat beluisteren.  

Wil je leren uit ervaringen die organisaties opdeden door zich te richten naar het beweegbare midden in het migratiedebat? Dan is 'Stories of change: working with the movable middle' van de Social Change Initiative een ideaal startpunt.  

Daarnaast heeft SCI gedetailleerde casestudies over het beweegbare midden uit Duitsland en Frankrijk.

 

Hoe aan de slag gaan met frames en narratieven?  

Het International Centre for Policy Advocacy (ICPA) werkte de zeer uitgebreide Reframing Migration Narratives Toolkit uit. Waaronder een stap-per-stap handleiding om campagnes op te zetten waar frames en narratieven centraal staan.  

Meer handige tools vind je ook op de website van het Narrative Initiative. Hun rapport Towards new gravity bevat ook een verhelderende beschrijving van het verschil tussen frames, verhalen, narratieven en meta-narratieven.     

Wil je specifiek rond frames werken? Dan zijn de tools en gidsen van het Frameworks Institute een aanrader.  

Een interessante insteek op narratieven is hope-based communication die wordt gepionierd door Thomas Coombes. Hij ziet hoopvol communiceren als een pragmatische strategie en beroept zich op inzichten van linguïsten, neurowetenschappers en communicatie-experten. Hier kan je een webinar bekijken waarin hij zijn ideeën uiteenzet.  

Watch Webinar with Thomas Coombes: Hope based communications, an antidote to NGO apathy? on YouTube.

Meer lezen over het werk van Thomas Coombes kan op de website van hope-based comms.   

Tenslotte is er nog het boeiende werk van de Common Cause Foundation rond value-based communication. Gebaseerd op inzichten uit sociale psychologie brengen ze de rol van waarden in communicatie in kaart.  Een goed startpunt voor dit onderwerp is hun Common Cause Handbook.

Blijf op de hoogte

Ontvang je het laatste nieuws van Other Talk graag in je mailbox?
Schrijf je dan in op de nieuwsbrief.

                                                              Terug naar Tools & Gidsen