Image
Europe For Peace & Solidarity

Toon met je school jouw solidariteit voor Oekraïne

Zondag 27 maart is er een manifestatie voor vrede en solidariteit. Ook jouw school kan een steentje bijdragen: organiseer nu vrijdag 25 maart een kleine actie en toon jullie solidariteit.

We komen op straat om onze verontwaardiging uit te drukken over de Russische invasie van Oekraïne. We spreken ons uit tegen de gruwel van oorlog. We roepen op tot een staakt-het-vuren en de-escalatie. Stop de oorlog nu!

 

Alle info over de manifestatie voor vrede en solidariteit op zondag 27 maart.

Hoe kan jouw school meedoen?

  1. Deel het Facebook-evenement. Nodig collega’s, ouders en leerlingen uit om deel te nemen aan de manifestatie voor vrede en solidariteit zondag 27 maart 2022! Zo kunnen we laten zien hoe sterk de mobilisatie is.
  2. Organiseer met je klas/je school vrijdag 25 maart een kleine actie. Vraag aan je leerlingen om een cirkel in de regenboogkleuren te tekenen op de speelplaats of op het schoolbord. Maak er een foto of video van en publiceer het op je pagina van de school. Met de hashtags: #europeforpeace #peacefulprotest #peaceforukraine #nowarinukraine #stopwarinukraine. Laat zien dat je klas/school zich inzet voor vrede en dat jullie solidair zijn met Oekraïne! Als de meerderheid van de klassen in je school dit op hetzelfde moment kan doen, zal de boodschap nog sterker zijn! Eén oproep: deel, verspreid en toon je engagement door foto's te posten met de hashtags.
  3. Interesse om rond het thema met je leerlingen in je klas aan de slag te gaan? Ontdek hierna enkele lestips van verschillende organisaties.
Image
Europe For Peace & Solidarity

Lestips voor in je klas

 

Educatief aanbod van enkele organisaties:

 

RCN Gerechtigheid en Democratie

“ Gewapende conflicten, terroristische aanslagen, polariserende uitspraken en een stijgend vijandig gedrag kleuren dagelijks de nieuwsberichten. Kritische bewustzijn, actief respect en solidariteit zijn daarom broodnodig.

 

In de serie Als het ginder is, is het hier vertellen vier bijzondere mensen hoe zij zich elk op hun eigen manier hebben verzet tegen genocide en/of misdrijven tegen de mensheid. Elk van de vier afleveringen heeft een eigen thema, waarin de getuigen uitleggen hoe ze de onbeschrijflijke crisis in Rwanda, Burundi en Cambodja hebben doorstaan. Ze nemen je mee in inspirerende verhalen én geven wijze raad over wat je kunt doen om deze gruweldaden tegen te gaan.
 
De video's dienen ter ondersteuning van de workshops van RCN Gerechtigheid & Democratie. Bekijk het educatief aanbod voor meer informatie per workshop, achtergrond informatie, bijbehorende presentatie en handleiding voor de leerkracht.
 

Broederlijk Delen

In dit begeleide inleefspel maken spelers kennis met de historische feiten achter de Israëlisch-Palestijnse kwestie. Via goed uitgekiende spelregels ondervinden ze ook aan den lijve hoe het conflict inhakt op het dagelijkse leven van de mensen ter plekke.
 

Pax Christi

Thema vrede

Inleefspel word vredesdiplomaat (doelgroep 16- 19 jaar)

Laat je raken - leren over hoe we op een positieve en geweldloze manier kunnen omgaan met conflict (doelgroep 8-12 jaar)

Quiz je veilig (doelgroep 16-18 jaar)

Thema diversiteit en vluchtelingen

Peace craft Game (doelgroep 16-20 jaar)

Belevingswereld Thuis (doelgroep 14-18 jaar)

Radicaal samen liefdevolverzet (doelgroep 15-18 jaar)

Zich thuis voelen (doelgroep 10-14 jaar)

Het huisje dat verhuisde (doelgroep 7-10 jaar)

Klein mannetje heeft geen huis (doelgroep 4-8 jaar)

Kleuren Evenwicht (3 versies 6-8, 8-10 en 10 -12 jaar)