Image
Affiche L' Empire du Silence

L' Empire du Silence

De Democratische Republiek Congo wordt al vijfentwintig jaar verscheurd door een oorlog die grotendeels genegeerd wordt door de media en de internationale gemeenschap. Het aantal slachtoffers loopt in de honderdduizenden, zo niet miljoenen.

De daders van deze misdaden zijn ontelbaar: rebellenbewegingen, maar ook legers, die van Congo en de buurlanden ... Ze lijken allemaal geobsedeerd te zijn door macht en geld, en denken dat ze ongestraft en onverschillig de rijkdommen van Congo kunnen nemen.

Image
Affiche film l'Empire du silence van Thierry Michel
Copyright: Cineart
Image
Afbeelding Dr. Mukwege
copyright: Cineart

Thierry Michel reist al meer dan dertig jaar door Congo met zijn camera en is getuige geweest van de gevechten, het lijden maar ook de hoop van het Congolese volk.

Met het pleidooi van dokter Mukwege, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, ontdekt hij de ketenen van dit meedogenloze geweld dat Congo al een kwart eeuw verwoest.
 

Nagesprek

Wat is de rol die België moet opnemen? Welke neo-koloniale patronen hebben een invloed op het conflict? Blijven wij met onze consumptie van natuurlijke rijkdomen uit Congo het conflict voeden?
Hoe staat het met de talrijke lokale initiatieven die werken rond veiligheid, die hoop geven, die dialogen opzetten tussen lokale gemeenschappen en de overheid? Wat met de verkiezingen in 2023?

Na de film gaat Elien Spillebeen met enkele experts dieper in op deze en andere vragen.
Met:
Sandrine Ekofo (Broederlijk Delen)
Elisabeth Masika Sekanabo (Amuka vzw)
Divin-Luc Bikubanya (CEGEMI)

Het gesprek zal gedeeltelijk doorgaan in het Frans - er is vertaling voorzien - vraag een headset aan de ingang.

Image
Foto Elien Spillebeen

Praktisch

Wanneer?

  • Woensdag 4 mei, 19.30 uur

Waar?

  • De Cinema, Maarschalk Gerardstraat 4, 2000 Antwerpen

Inkom?

  • 7 euro (basis)
  • 5 euro (-26 en 60+)
  • 2 euro (verhoogde tegemoetkoming / omniostatuut)
  • GRATIS voor studenten van Universiteit Antwerpen, AP Hogeschool en Thomas More Hogeschool - op vertoon van studentenkaart.

Organisator?
Dit event is een samenwerking tussen 11.11.11, AUHA, Global Minds, Ispirelli, Student en Engagement, Karel de Grote Hogeschool, AP Hogeschool, IDeE, Thomas More hogeschool, Universiteit Antwerpen, USOS, en VLIR-UOS
Met steun van Stad Antwerpen.