Image
Forward Fest, 15 & 16 oktober 2020

Change the system! But how?

Do 15 okt van 14-15u

Sprekers: Walden Bello (Focus on the Global South) en Tasneem Essop (Climate Action Network International)
Taal: Engels

Wordt de crisis een kantelmoment in de transitie naar een sociaal en ecologisch meer rechtvaardige wereld? 

De roep naar systeemverandering is niet nieuw. 2019 was een jaar van protesten: de roep naar een ecologische en rechtvaardige wereld wint aan kracht. De coronacrisis deed daar een schepje bovenop, met stemmen die vragen ‘to build back better’ en om #BeterNaCorona op de agenda zetten. De crisis heeft pijnpunten in het systeem blootgelegd en getoond dat drastische ingrepen wél kunnen.

Wordt de crisis een kantelmoment in de transitie naar een sociaal en ecologisch meer rechtvaardige wereld? Of zal business as usual uiteindelijk de bovenhand halen? 

Sprekers

Walden Bello is een Filipijns hoogleraar, politiek analist, activist en ex-parlementair. Hij studeerde sociologie in Princeton. Als politiek activist groeide hij tijdens de Marcos-periode uit tot één van de leidende figuren in de internationale beweging die de democratie in de Filipijnen wilde herstellen.

Hij is een internationaal erkende analist en criticus van de globalisering en oprichter van de 11.11.11-partner Focus on the Global South, een internationale ngo met kantoren in Thailand, Filipijnen, India en Cambodja.

Image
Walden Bello
Walden Bello

Tasneem Essop is momenteel uitvoerend directeur bij het Climate Action Network (CAN) International. Ze is ook Commissaris inzake klimaatverandering en rechtvaardige transitie in de Nationale Planningscommissie in Zuid-Afrika.

Daarvoor was ze hoofd van het klimaatteam bij WWF International en was ze ook hoofd van de delegatie voor WWF op de UNFCCC en op de klimaattop van Parijs. In 1994 werd ze lid van het provinciaal parlement in de Westkaap en had er tot 2004 diverse functies als provinciaal Minister. In 2008 stopte ze met politiek. 

Image
Tasneem Essop
Tasneem Essop