Image
Forward Fest, 15 & 16 oktober 2020

Advocacy in a digital and polarizing era

Do 15 okt van 15-16u

Sprekers: Maria Ressa (Rappler.com) en Marta Pardavi (Hongaars Helsinki Comité)
Taal: Engels

Hoe vinden we plaats voor debat in een tijdperk waar discussies vaak worden herleid tot haat spuwende en op het publiek sentiment inspelende tweets en waar sociale media een dominante rol spelen in het verspreiden van fake news? 

De sessie tracht een beeld te geven van hoe opiniemakers, zoals media en middenveldorganisaties werken in de context van polarisatie en intimidatie. Welke impact heeft dit op beleidswerk en hoe kunnen middenveldorganisaties resultaten boeken middenin deze verslechterende situatie? 

Met een focus op de Filipijnen en Hongarije, twee landen met een autoritair regime, zoeken we naar antwoorden op cruciale vragen. Moeten we nieuwe strategieën bedenken? Hoe gaan we in dialoog met politici? Hoe vinden we plaats voor debat in een tijd waar discussies vaak worden herleid tot haat spuwende en op het publiek sentiment inspelende tweets en waar sociale media een dominante rol spelen in het verspreiden van fake news? 

Sprekers

Maria Ressa is CEO en hoofdredacteur van Rappler.com, een leidende online nieuwsorganisatie in de Filipijnen. Maria is wereldwijd geroemd voor haar moedig en sterk werk tegen desinformatie, fake news en pogingen om de vrije pers te doen zwijgen. In 2018 werd ze in het Time magazine de ‘persoon van het jaar’ en ze won ook de prestigieuze Golden Pen of Freedom Award van de World Association of Newspapers and News Publishers (WAN-INFRA).

Momenteel loopt er een proces tegen Maria omwille van een artikel uit 2012, de Filipijnse autoriteiten eisen een celstraf van 6 maanden tot 6 jaar.

Image
Maria Ressa
Maria Ressa

Marta Pardavi, master in de Rechten, is co-voorzitter van het Hongaars Helsinki Comité (HHC), een vooraanstaande mensenrechtenorganisatie in Budapest, die werkt rond het bevorderen van democratische waarden, de rule of law en een sterke civiele maatschappij, het recht op asiel en een fair justitiesysteem. In 2018 kreeg ze de William D. Zabel Human Rights prijs vanwege Human Rights first en in 2019 de Civil Rights defender 2019 prijs vanwege de Civil Rights defenders.

Nu neemt ze een sabbatical bij het HHC en is ze Policy Leader Fellow bij de School of Transnational Governance of the European University Institute.

Image
Marta Pardavi
Marta Pardavi