Image
Beheer_je_VZW

VZW-wetgeving en UBO-registratie

Als vzw moet je aan verschillende regels voldoen. Bijvoorbeeld correcte statuten, een jaarrekening en de UBO-registratie.

Om een 4de Pijlerinitiatief te ondernemen, hoef je geen VZW te hebben. Je kan dit ook doen als feitelijke vereniging. Maar als je organisatie een VZW is, dan moet je aan verschillende regels voldoen. Bijvoorbeeld correcte statuten, een jaarrekening die je jaarlijks indient en de UBO-registratie.

Sinds 2019 wordt dit geregeld door het nieuwe Wetboek van vennootschappen en verenigingen (WVV). Die wet vervangt en moderniseert de oude VZW-wet van 1921. Een aantal regels werden aangepast, maar fundamenteel veranderde er niet zoveel. Toch bepaalt de nieuwe wet dat alle Belgische vzw's tegen 1 januari 2024 hun statuten moeten updaten en aanpassen aan deze nieuwe regelgeving.

Scwitch

Voor concrete informatie over de VZW-wetgeving verwijzen we vanuit het 4de pijlersteunpunt graag naar Scwitch

Scwitch is een steunpunt dat verenigingen uit de socio-culturele sector bijstaat op juridisch vlak. Op de website www.scwitch.be vind je antwoorden op de meeste vragen over VZW-wetgeving en handige tools om je te helpen met de zakelijke kant van je vzw. Je vindt er ook modelstatuten en een ‘statutenbouwer’ waarmee je heel eenvoudig je statuten kan samenstellen.

In de kennisbank vind je overzichtelijke antwoorden op belangrijkste vragen. Onder meer:

Andere steunpunten

Voor advies en begeleiding kan je in Vlaanderen ook terecht bij

Je vindt heel wat gratis informatie op hun websites. En mits een beperkt lidgeld kan je altijd een beroep doen op het advies, begeleiding en een antwoord op al je specifieke vragen.

UBO-registratie

Een specifieke regeling die voortkomt uit de internationale anti-terrorisme- en anti-witwaswetgeving is de UBO-registratie voor vennootschappen. Hoewel dit beschouwd wordt als een onnodige administratieve overlast voorvzw’s, moet je UBO-registratie wel in orde zijn. 

Je registreert eenmalig je UBO-register én je moet dat jaarlijks updaten. Vooral dat jaarlijkse wordt soms vergeten. We kregen al meldingen dat organisaties die niet in orde zijn met hun UBO-register een boete krijgen.

Alles wat je moet weten over het UBO-register, vind je ook terug op de website van Scwitch: