Image
Zaba Kina stopt na 22 jaar

Zaba Kina vzw stopt na 22 jaar

Proficiat

En dat is goed nieuws. Na 22 jaar stopt de Molse 4de Pijlerorganisatie Zaba Kina met ondersteuning van hun Congolese partnerorganisatie. Ze kijken met terechte trots terug op de prachtige resultaten die ze samen met hun Congolese partner CREROEA in Boma realiseerden voor de kwetsbare kinderen daar. Het is indrukwekkend.

Het 4de Pijlersteunpunt ontving een hartelijke brief waarin de Molse vzw Zaba Kina aankondigt dat ze na 22 hun ondersteuning in Congo stopzetten. 

We kenden Zaba Kina jarenlang als een vzw waarin Vlamingen en Congolezen samen aan het stuur zaten, ook hier in Vlaanderen. Een inspirerend voorbeeld. Ook wij bedanken hen daarom van harte voor alle fijne uitwisselingen de voorbije jaren.

Maar mooi afronden is ook een kunst. En als de vzw stopt, blijft het verhaal dat ze met hun Congolese vrienden hebben opgebouwd, zeker nog jaren voortleven.

Lees hieronder in hun brief wat Zaba Kina in 22 jaar realiseerde:

Emotioneel raakt het me meer dan verwacht, maar we hebben er vrede mee. Wat is er socialer dan er voor te zorgen dat onze partner ginds ons na die jaren samenwerking niet meer nodig heeft.”

Chris Philipsen
bestuurslid van Zaba Kina

Beste 4de Pijler,

In Congo zouden ze tegen u zeggen matondi mingi – hartelijk dank – en dat willen u via dit communiqué ook graag zeggen.

De Molse vzw Zaba Kina stopt, is ontbonden en vereffend na 22 jaar. We geven zoveel als we kunnen voor zolang we kunnen – engagement is geen knop die je aan en af kunt zetten - en dan is het tijd. Nu is het zover, we hebben er vrede mee.

Is nu alles opgelost?

Wat is er socialer dan ervoor te zorgen dat onze Congolese partner CREROEA in Boma ons na 15 jaar samenwerken niet meer nodig heeft? Zijn nu alle problemen ginder van de baan? Zeer zeker niet, de wereldwijde crisis slaat er ongemeen hard toe en de armoede verergert er jaar na jaar. Dat hebben we zelf opnieuw kunnen vaststellen tijdens ons werkbezoek in september en oktober vorig jaar. Onze partner heeft zich de laatste jaren dan ook heel erg ingezet op diversificatie van hun, door ons gesteunde, activiteiten en hun eigen inkomsten.

Trots op de resultaten

Wij zijn bijzonder trots op wat ze allemaal verwezenlijkt hebben. We zijn gestart met noodhulp aan 67 wees-en straatkinderen die overleefden in een betonnen hok. Vandaag 15 jaar later staat er een weeshuis waar 100 wees- en straatkinderen liefdevol worden opgevangen, drie lagere en twee middelbare scholen, twee medische centra/materniteiten/ kenniscentra familieplanning, een bakkerij, een schrijnwerkerij, 10 ha.landbouwplantages, 14 waterputten, hun succesvolle familieplanningcampagnes en een gemotoriseerde kano om handel te drijven met buurland Angola is hun laatste aanwinst. Hun activiteiten groeiden mee met de middelen die wij hier en zij ginder konden werven. Alle projecten bedruipen elkaar.

Zeker is dat Zaba Kina vzw heel veel mee in beweging heeft gebracht in de stad Boma en de ruime omgeving. Tientallen weeskinderen en –jongeren, die werden uitgespuwd door de maatschappij, zijn vandaag met onze (en uw) steun gevormd tot (vijf) dokters, verpleegsters, vroedvrouwen, maatschappelijk werkers, advocaat, leerkrachten, IT’ers, econoom, agronoom en tientallen technisch geschoolde jongeren. Hun en onze levensfilosofie is en blijft: ontwikkel mensen, zo bestrijd je armoede.

Image
Doelgroep van Zaba Kina in Congo
"Onze Congolese familie"

En hier in België?

Samenwerken is wat wij hier in Mol met een klein maar enthousiast groepje vrijwilligers jarenlang deden, stuk voor stuk mensen met een barmhartige Warmste-Week-attitude. Zij hebben heel hard gewerkt en honderden “jobkes” gedaan, steeds met veel inzet en een brede glimlach. Onze drijfveer: ons respect en onze bewondering voor het engagement en de doorzettingskracht van onze partner in de uiterst moeilijke Congolese realiteit.

Wij kunnen iedereen die ons gesteund heeft de voorbije 22 jaar niet genoeg bedanken: onze trouwe donoren en sponsors, de wereldraden van Mol, Geel en Oud-Turnhout, onze vele culturele fondsenwervende samenwerkingen met de Molse cultuurdienst, andere Verenigingen en scholen zetten onze partner mee op weg naar hun zelfstandigheid. Ook de 4de Pijler, 11.11.11, de provincie Antwerpen, Hidroplus hebben hierbij een belangrijke rol gespeeld.

Uiteraard behouden wij ons regelmatig contact met onze partner. Onze morele steun was én blijft heel belangrijk voor hen. Bovendien nemen we het op ons, samen met een handvol getrouwen, om de hogere studies van “onze” Congolese wezen in de toekomst mee te blijven financieren – zes momenteel – alleen niet langer onder de paraplu van Zaba Kina vzw.

Wij kijken met dankbaarheid en trots terug op de voorbije 22 jaar!

Een hartelijke groet van het Zaba-Kina-team.

 

Watch Onbegrensde Krachten: Zaba Kina vzw on YouTube.

Wil jij ook ooit stoppen?

Stoppen met de ondersteuning van je project is een kunst. Je bereidt dat best, zoals Zaba Kina, grondig en op tijd voor. In ons handboek staat een hoofdstuk over die exit-strategie. Dit kan je misschien helpen.