Image
Voorstelling De Verhalenwerf

De Verhalenwerf - Wij bouwen bruggen en connecties door verhalen te vertellen

Interview

Verhalenverteller in hart en nieren, Walter Van Loveren, laat zijn grote passie ontpoppen in een groot project ‘De Verhalenwerf’. Het doel van dit project is: mensen verbinden door verhalen te vertellen. “Iedereen kent verhalen. Je moet niet gestudeerd hebben om er te kennen, je moet er zelfs niet voor kunnen lezen en schrijven.”

De verhalenwerf heeft geen politieke agenda”, verduidelijkt Walter meteen. “We hebben een interculturele agenda. Mensen van kleur zijn voor veel mensen nog steeds vreemdelingen, mensen die niet in onze samenleving thuishoren. Maar vandaag de dag bestaan er geen vreemdelingen, we zijn allemaal reisgenoten. Zo simpel kan het nu eenmaal zijn. Door universele verhalen te vertellen proberen we dit duidelijk te maken op piepkleine schaal.”

De Verhalenwerf organiseert allerlei evenementen, van voorleesmomenten op scholen tot poëzievoordrachten. Daarbij leggen ze de focus vooral op het creatief vertellen van universeel gekende verhalen, zoals sprookjes. Op die manier wil Walter culturen samenbrengen en verbinden. “Het is ongelofelijk hoeveel bruggen en connecties we kunnen bouwen door het vertellen van verhalen. We zijn allemaal mensen, we maakten allemaal bepaalde situaties mee en we kunnen allemaal verhalen vertellen. Iedereen kent er wel. Je moet daar niet voor gestudeerd hebben, je moet zelfs niet kunnen lezen of schrijven.”

Image
De Verhalenwerf Walter Van Loveren zit rechts

Op een werf worden dingen opgeknapt, hersteld en gerenoveerd. Dat is wat wij doen met onze verhalen

Walter Van Loveren
De Verhalenwerf

Opknappen, herstellen en renoveren

Op 56-jarige leeftijd moest Walter stoppen met werken. Door een chronische aandoening nam hij afscheid van één zijn favoriete bezigheden: lesgeven aan nieuwe Belgen. Daardoor zakte hij even in een diep dal. “Na een half jaar sloot ik me te veel op in mijn kotteke. Ik wou opnieuw iets actiefs doen. Naast mijn interesses in andere culturen, ben ik ook een groot leesbeest, een filmliefhebber en een echte fan van het theater. Die mix leidde tot ons nieuwe project.”

Walter stak met enkele ex-collega’s de hoofden bij elkaar: “Wat kunnen we doen met verhalen? Hoe universeel zijn verhalen? En toen schoot de naam ons te binnen: ‘De Verhalenwerf’. Op een werf worden dingen opgeknapt, hersteld en gerenoveerd. Dat is wat wij doen met onze verhalen. Wij werken, veranderen en vertellen verhalen.”

Databank vol diversiteit

De Verhalenwerf richt zich op een groot publiek. “Wij richten ons op iedereen, maar ook op alle soorten verhalen. Verhalen zijn zo verschillend, ze zijn het deel van het werelderfgoed. Onze deur staat open voor alle verhalen en alle vertellers. Na tien jaar kwamen 64 vertellers uit 53 verschillende culturen en moedertalen over de vloer bij ons. Die gegevens houden we bij en verzamelen we in een databank. Zo kunnen we de vertellers op de hoogte houden van onze evenementen. De databank groeit aan een snel tempo en bevat veel diversiteit. Dat maakt de verhalenwerf zo waardevol en zo relevant.”

 

Watch Onbegrensde Krachten: De Verhalenwerf on YouTube.

Lees meer over De Verhalenwerf

 

Artikel: Sien Thys
Video: Lotte Horemans
Journalistiek AP Hogeschool