De Verhalenwerf

Adres
Pompstraat 2000 Antwerpen België
Contactpersoon
Walter Van Looveren
Organisatievorm
vzw
Telefoonnummer
KBO-nummer
0633785726

Over de organisatie in België

Actief in provincie(s)
Vlaams-Brabant
Antwerpen
Actief in gemeente(s)
Wuustwezel
Willebroek
Turnhout
Leuven
Hoogstraten
Opstartjaar
2015
Fiscale attesten
other
Thema(s)
Socio-culturele sector
Kenmerken
Diasporavereniging

Over de organisatie in het Zuiden

Werkingsgebied in het Zuiden
Ivoorkust
Burkina Faso

Missie

De Verhalenwerf interculturele vzw bouwt bruggen tussen mensen, gemeenschappen en culturen, met verhalen als bouwstenen. Verhalen zijn universeel, laagdrempelig, verbindend. Verhalen zijn werelderfgoed. Met onze verhalen en vertellers van over de hele wereld organiseren wij vertelmomenten, verhalensalons, vertelworkshops, vertelvoorstellingen, tentoonstellingen, meertalige werelddialogen, verhalenwerfclips en onderwijsprojecten. Onze deur staat altijd open voor nieuwe vertellers, verhalen, interculturele vertelprojecten en superdiverse samenwerkingsverbanden.

Historiek

Voorgeschiedenis: De Verhalenwerf vond zichzelf uit in 2013 n.a.v. het intercultureel vertelproject “Afrit alle windstreken”. De ouders van het 6e leerjaar van de Antwerpse basisschool Afrit Zuid hadden voor hun kinderen een verhaal gekozen dat ze hen wilden meegeven op het einde van hun lagere schoolcarrière, op een leeftijd waarop ouders in veel culturen wereldwijd afscheid moeten nemen van het vertellen of voorlezen van verhalen bij het slapengaan. De ouders vonden dat dit afscheid hen wellicht meer heimwee zou bezorgen dan hun kinderen, vandaar het initiatief om die verhalen met elkaar te delen. De school werkte entoesiast mee, en op de laatste schooldag gaven de ouders de gebundelde verhalen cadeau aan hun kinderen die na de zomervakantie zouden uitzwermen naar hun nieuwe secundaire scholen.
Lopende geschiedenis: Na “Afrit alle windstreken” hadden we heel veel goesting en een startploeg om verder te doen met verhalen en interculturaliteit. We bedachten de naam “De Verhalenwerf” en brachten een eerste vertelmoment rond het thema "solidariteit" op Wereldverteldag 2014, in het kader van 50 jaar Migratie. Sindsdien ontwikkelden wij een ruim, gevarieerd en superdivers aantal eigen activiteiten en projecten, en sinds 2015 elk jaar ook een respectabel aantal partnershipsprojecten (op ons initiatief of op vraag van zeer uiteenlopende partners in binnen- en buitenland) en open aanbodactiviteiten (= op maat activiteiten voor aanvragende organisaties tegen een bescheiden kostprijs).
Gestart als Feitelijke Vereniging werden wij half 2015 een Interculturele vzw. Als kleinschalige vrijwilligersorganisatie brengen wij nu al bijna vijf jaar projecten en activiteiten die overal positief onthaald worden en waarvoor wij elke dag opnieuw erkenning krijgen omwille van:
 de universele kracht van de verhalen die we brengen.
 de verbondenheid en interactie van onze vertellers met onze deelnemers en publiek.
 onze op maat aanpak en ons informeel netwerk.
 onze vertellers, met name de meesten van hen die nieuwkomers zijn, zijn goedepraktijkvoorbeelden van integratie, interculturaliteit en diversiteit.
 dat we een zeer gemengd publiek bereiken.

Op zoek naar een andere 4de Pijlerorganisatie?

Zoek hier nog andere organisaties die in hetzelfde land of dezelfde landen (werkgebied) actief zijn of naar organisaties die vanuit dezelfde Belgische gemeente actief zijn.

1

binnen hetzelfde werkgebied binnen dezelfde gemeente