Image
kobane

Vrede in Syrië, realiteit of utopie?

Webinar - 10 september 18u30

Het internationaal recht wordt genegeerd, Syrische vluchtelingen worden als pasmunt ingezet en de toekomst van de door de Syrische Koerden gedomineerde Autonome Administratie staat onder druk. Waar moet het naartoe met Noord-Syrie?

Toen Donald Trump op 6 oktober aankondigde dat hij zijn troepen uit Syrië zou weghalen, gaf hij het startschot voor een nieuwe fase in de Syrische oorlog. De beslissing gaf aanleiding tot een aantal desastreuze ontwikkelingen, die tot een radicale hertekening van het strijdtoneel hebben geleid. 

11.11.11, Vrede vzw, Masereelfonds en Kurdish Institute Brussels slaan de handen in elkaar en organiseren een conferentie waar dieper ingegaan zal worden op deze vraagstukken.

Image
kobane

Programma

Inleiding door 11.11.11 directeur Els Hertogen

Recente ontwikkelingen en het internationaal recht in Noord-Syrië

  • Ludo De Brabander (NL) is woordvoerder van Vrede vzw en auteur van Het Koerdisch Utopia waar hij getuige is van een uniek experiment in Noord-Syrië op de puinhopen van een jarenlang door oorlog geteisterde land.
  • Peter Huyghebaert (NL, nog te bevestigen) is directeur Midden-Oosten en Noord Afrika, FOD Buitenlandse Zaken. Huyghebaert zal de Belgische visie op de recente evoluties in Syrië uit de doeken doen.

De hervestiging van vluchtelingen

  • Bassam Alahmad (ENG) medeoprichter en directeur van mensenrechten organisatie Syrians for Truth and Justice (STJ). Alahmad houdt zich al sinds het prille begin van de Syrische opstand bezig met het ondersteunen van democratische initiatieven en het documenteren van mensenrechtenschendingen. In 2016 richtte hij STJ op.
  • Jelnar Ahmad (ENG), beleidsmedewerkster bij het Syrisch onderzoeksinstituut IMPACT. IMPACT focust op het ondersteunen van het Syrisch middenveld en publiceerde met steun van 11.11.11 in mei 2019 een rapport over de impact van de Turkse militaire interventie in Afrin.

De revolutie in Rojava en de Koerdische vrouwenbeweging

  • Zozan Alloush (ENG) is woordvoerster van de Syrische Democratische Raad (SDR) en covoorzitter van ontwikkeling en humanitaire zaken in de SDR, het autonome bestuur van de multi-etnische regio in Noord-Syrië, officieel de Democratische Federatie van Noord-Syrië.
  • Rohash Shexo (ENG) is een lid van ‘Kongra Star’ en zetelt in de diplomatiecommissie van de Koerdische Vrouwenbeweging. Kongra Star is een confederatie van vrouwenorganisaties in Rojava, en speelt een cruciale rol bij de aanzienlijke vooruitgang die is geboekt op het gebied van genderrelaties in Noord-Syrië.

Moderatie door Rojin Ferho