Image
Header evenement forward fest

MO*-Talk: het desinformatie tijdperk

Do 5 mei van 19u30 tot 21u - online

Spreker: Peter Pomerantsev (journalist - UK/Ukraine)

Taal: Engels

Poetins valse vlag-operatie om "etnische Russen te redden" van een volledig fictieve genocide. De slimme en voortdurende online communicatie van de Oekraïense president Zelensky om valse verhalen te ontkrachten die online worden verspreid via fictieve online accounts. Door deze voorbeelden zou het voor iedereen duidelijk moeten zijn dat we het desinformatie-tijdperk zijn binnengetreden.  De huidige oorlog tussen Rusland en Oekraïne zou wel eens de allereerste desinformatie oorlog kunnen zijn die onze wereld heeft gezien. 

Deze hybride vorm van oorlogsvoering roept veel vragen op en raakt aan kernovertuigingen zoals de vrijheid van meningsuiting en van pers. MO*-redacteur Pieter Stockmans volgt de Russische aanvallen op de onafhankelijke journalistiek al jaren en gaat hierover en meer in gesprek met vooraanstaand deskundige Peter Pomerantsev.

Spreker

Peter Pomerantsev

Peter Pomerantsev is een in Kiev geboren Britse journalist, auteur en tv-producent. Hij is Senior Fellow bij het Institute of Global Affairs van de London School of Economics, waar hij mede-directeur is van het Arena-programma.

Pomerantsev is de auteur van twee boeken over Russische desinformatie en propaganda : “Niets is waar en alles is mogelijk” (2014) en “Dit is geen propaganda” (2019)

Image
Peter Pomerantsev
© Jindřich Nosek - Wikicommons