Image
Header evenement forward fest

Kunnen we internationale solidariteit herstellen en verzoenen?

Do 5 mei van 15u05 tot 16u - online

Sprekers: Olivia Rutazibwa (LSE), Harpreet Kaur Paul

Taal: Engels

Is herstel de juiste bril om naar de toekomst van internationale solidariteit te kijken?

Dekolonisatie is een integraal onderdeel van het debat over internationale solidariteit, of zou dit moeten zijn.

In deze sessie gaan we op zoek naar inspiratie over de toekomst van internationale solidariteit en onderzoeken we of het concept van herstel ons verder kan brengen in het debat. Wat zijn de obstakels? Wat zijn de kansen? We beperken het debat niet tot financieel herstel, maar gaan op zoek naar een brede invulling van herstel en verzoening.

We laten ons inspireren met perspectieven over herstel binnen de klimaatrechtvaardigheidsbeweging. Deze sessie wil het publiek inspireren zonder op zoek te gaan naar de ultieme oplossing.

Sprekers

Eric Njuguna

Eric Njuguna zet zich in voor klimaatrechtvaardigheid en mensenrechten in Kenia.  Hij is mede-leider van de Friday for Future groep In Kenya en is de campagnes directeur bij Kenya Environmental Action Network.  Hij heeft gewerkt met jongeren in heel Kenia en Afrika om advocacy campagnes op te zetten en druk op Afrikaanse leiders op te bouwen.

In 2017, tijdens zijn junior jaar op de middelbare school, werd Kenia getroffen door ernstige droogte.  Na het zien van de gevolgen dan deze droogte, sloot hij zich aan bij de jeugdactivisten voor het klimaat om actie te eisen van de wereldleiders.  Samen organiseerden ze klimaatstakingen en evenementen in het hele land.

Image
Eric Njuguna

Olivia Rutazibwa

Dr. Olivia Umurerwa Rutazibwa (1979) is een Belgisch/Rwandese onderzoekster internationale betrekkingen en voormalig journaliste. Zij is assistent-professor in mensenrechten en politiek aan het departement sociologie van de London School of Economics and Political Science (LSE) en Senior Research Fellow van het Johannesburg Institute of Advanced Studies (JIAS). Ze behaalde een doctoraat in Politieke Wetenschappen/Internationale Betrekkingen aan de Universiteit Gent (2013, België).

Haar onderzoek en onderwijs richten zich op manieren om (internationale) solidariteit te dekoloniseren. Ze bouwt voort op epistemische zwartheid als methodologie, en richt zich op het herstellen en opnieuw verbinden van filosofieën en praktijken van waardigheid en herstel en terugtrekking in de postkolonie (bv. autonoom herstel in Somaliland, agaciro in Rwanda en Black Power in de VS, Tricontinentalisme en het politieke denken van Thomas Sankara) om solidariteit antikoloniaal te theoretiseren.

Image
Olivia Rutazibwa