Image
Header evenement forward fest

Effectief Altruïsme

Vr 6 mei van 10u45 tot 11u45

Sprekers: Fanny Polet, Ilja De Coster, Kris Martens, Maarten Goethals

Taal: Nederlands

Moderator: Erik Raspoet (journalist Knack)

Geef en geef goed

Stel dat we alleen maar goede dingen konden doen? En dat we die goede dingen dan het best op de allerbeste manier doen?

De beweging rond effectief altruïsme houdt een pleidooi om ‘beter te worden in goed doen’. Meer nog, het is een oproep om te geven en vooral te blijven geven aan goede doelen.

Belgische ngo’s zijn sinds lang gepokt en gemazeld in het opvolgen en meten van hun resultaten via monitoring en evaluaties. En toch, not everything that counts, can be counted (and not everything that can be counted, counts).

Hoe botst de ambitie van effectief altruïsme met resultaten die moeilijk meetbaar zijn (gedragsverandering, politiek werk, beweging,…). En hoe zinvol is het om de kaart te trekken om nóg meer te investeren in het aantonen van resultaten om de private fondsenwerving te verhogen?

Sprekers

Fanny Polet

Fanny Polet is de nieuwe directrice van Viva Salud. Hiervoor coördineerde zij het gemeenschappelijk programma van 3 ngo's: KIYO, Solidagro en Viva Salud en was ze voornamelijk verantwoordelijk voor de monitoring en evaluatie van het programma.

Daarnaast volgde ze de impactevaluatie over drie jaar op die werd uitgevoerd door het HIVA (KULeuven). Verantwoording afleggen en ervoor zorgen dat de fondsen correct naar de projecten gaan, behoorden tot haar taken.

Image
Fanny Polet - Viva Salud

Kris Martens

Kris Martens is bestuurslid bij vzw Effectief Altruïsme België. Hij werkt in de geestelijke gezondheidszorg (Psyche vzw en als klinisch psycholoog), en geeft daarnaast loopbaanbegeleiding vanuit het effectief altruïsme kader.

Image
Kris Martens - Effectief Altruïsme

Maarten Goethals

Maarten Goethals is actie-onderzoeker bij ALTER.Today. Hij richtte in 2015 EIGHT.world op als organisatie voor actie-onderzoek naar de inzet van onvoorwaardelijke cash transfers als een instrument in het bestrijden van extreme armoede. 

Image
Maarten Goethals - Eight.world

Ilja De Coster

Ilja De Coster, MInstF(Cert), is Senior Consultant Fondsenwerving. Bijna 20 jaar al ondersteunt hij de fondsenwerving van diverse grote en kleine organisaties.  Hij is een regelmatig gevraagde spreker in binnen- en buitenland.

Sinds 2017 is Ilja De Coster Chief Platform Architect en Fundraising Data Strategist bij het internationale fondsenwervingsagentschap The DonorVoice. Daarvoor werkte hij o.a. voor Sensoa en Amnesty International Vlaanderen. Hij is stichtend ondervoorzitter van Fundraisers Alliance Belgium. Internationaal is hij lid van EUConsult, de koepelvereniging van consultants voor de non-profitsector en was hij Belgisch landenambassadeur voor het International Fundraising Congress.

Image
Ilja De Coster - Minstfi(CERT)