Image
Header evenement forward fest

Is digitale kolonisatie nog te stoppen?

Vr 6 mei van 12u15 tot 13u15

Sprekers: Cedric Leterme (Gresea-Cetri), Karen Debroey (ACV)

Taal: Engels

Digitale kolonisatie: wanneer je data niet langer van jou zijn

Een klein aantal digitale giganten(Amazon, Google, Windows, Facebook, Alibaba etc.) domineren de wereldwijde digitale dienstverlening en handel. Zij maken enorme winsten, vaak zonder lokale belastingen te betalen, lokale mensen in dienst te nemen, fatsoenlijke lonen te betalen of productieve investeringen te doen in de landen waar zij actief zijn.

Ondertussen eigenen ze zich echter de belangrijkste grondstof van het digitale tijdperk toe: (onze) gegevens.

Is deze digitale kolonisatie nog te stoppen? 

Sprekers

Cedric Leterme

Cédric Leterme is doctor in de politieke en sociale wetenschappen en onderzoeker bij het ‘Centre tricontinental’ (CETRI) en de ‘Groupe de recherche pour une stratégie économique alternative’ (GRESEA).

Zijn onderzoeksgebied omvat de politieke economie van de digitale transitie. Hij is onder meer auteur van het boek L'avenir du travail vu du Sud - Critique de la 4e révolution industrielle (Parijs, Syllepse, 2019) en hij coördineerde het boek Impasses numériques (Alternatives Sud vol. 27, n°1, Parijs, Syllepse, 2020).

Image
Cedric Leterme

Karen Debroey

Karin Debroey is sinds 2019 beleidsadviseur bij de afdeling Internationale en Europese Betrekkingen van de Belgische vakbond ACV. Daarvoor was ze bij ACV programma- en beleidsmedewerker voor Afrika en de Arabische wereld (2002 tot 2018).

Debroey's specifieke interesse- en expertisedomeinen zijn gendergelijkheid, handels- en ontwikkelingssamenwerking, sociale bescherming en waardig werk.

Image
Karen Debroey - ACV