Image
Header evenement forward fest

De kracht van humor

Do 5 mei van 15u05 tot 16u - online

Sprekers: Caty Borum Chattoo (CMSI), Ricardo Del Bufalo (comedian en scriptwriter), The Yes Men (comic activists)

Taal: Engels

Hoe humor de wereld kan veranderen

Iedereen die gelooft dat bergen gegevens en een moraliserende toon de wereld zullen veranderen, heeft niet goed opgelet. De sleutel tot systemische verandering is ‘hart boven geest’. Humor kan mensen engageren voor sociale rechtvaardigheidskwesties waar feiten of beleidsbeïnvloeding tekort schieten. 

Mensen besteden meer aandacht aan serieuze, complexe informatie wanneer die via comedy wordt gebracht. Humor opent een deur naar complexe sociale kwesties en maakt moeilijke gesprekken mogelijk. In kwesties die gewoonlijk als hopeloos worden afgeschilderd - klimaatverandering of wereldwijde ongelijkheid - kan humor ook een bron van hoop en optimisme zijn, emoties die helpen om gedrag te veranderen. Het verschuift perspectieven, geeft vorm aan culturele verhalen en genereert empathie.

"Het hoeft niet zo te zijn" is de boodschap van zowel de komiek als de campagnevoerder voor sociale rechtvaardigheid. Het is een boodschap die gezag bedreigt en de gevestigde orde verstoort. Comedy en sociale rechtvaardigheid overlappen elkaar in geest - beide dagen de status quo uit en zetten mensen aan om dingen anders te zien - maar zitten niet vaak in dezelfde ruimte. Dat zou moeten veranderen. In een gepolariseerde wereld die gedomineerd wordt door doemscenario's en een korte aandachtsspanne, zou het maatschappelijk middenveld de kracht van humor moeten ontsluiten om de wereld te veranderen.

"Komieken die iets ernstigs over de wereld zeggen terwijl ze ons aan het lachen maken, zijn in staat om de massa te mobiliseren, een kritische blik op onrechtvaardigheden te werpen en hoop en optimisme te injecteren in schijnbaar hopeloze problemen."
 

Sprekers:

Caty Borum Chattoo

Caty Borum Chattoo is uitvoerend directeur van het Center for Media & Social Impact (CMSI), een innovatielab en onderzoekscentrum aan de American University dat media die sociale verandering creëren, onder de aandacht brengt en bestudeert. Ze is ook assistent-professor aan de American University School of Communication in Washington D.C., die werkt op het snijvlak van communicatie over sociale verandering, documentaire en entertainment storytelling.

Ze is co-auteur van "A Comedian and An Activist Walk Into a Bar: The Serious Role of Comedy in Social Justice", een boek dat uitlegt hoe comedy - zowel op de entertainmentmarkt als binnen culturele strategie - het publiek kan betrekken bij kwesties als wereldwijde armoede, klimaatverandering, immigratie en seksueel geweld, en hoe activisten met comedy werken om een publiek te bereiken en te empoweren.

Image
Caty Borum Chattoo van CMSI

Ricardo Del Bufalo

Ricardo Del Bufalo is een Venezolaanse comedian en scenarist, afgestudeerd als journalist. Hij trad op in stand-up comedy shows in verschillende steden in Venezuela, Colombia, Panama, Chili en Argentinië.

Hij schrijft scenario’s voor radio, televisie, podcasts en webseries. Op zijn website vind je zijn eigen podcast, webserie en muziek vol politieke en maatschappelijke satire. Ricardo is mensenrechten activist, docent creatief schrijven en geeft humor workshops. Tot slot is hij ook professor in de eerste stand-up comedy opleiding erkend door een universiteit in Latijns-Amerika.

Image
Ricardo del Bufalo, comedian

The Yes Men

The Yes Men zijn komische activisten, gekend voor hun infiltraties in de zakenwereld en verbijsterende acties in de media gericht tegen 's werelds grootste bedrijfscriminelen.

Sinds 1996 gebruiken ze humor en misleiding om de aandacht te vestigen op de overname van de Amerikaanse samenleving door het bedrijfsleven en de neoliberale waan die dit mogelijk maakt. Hun acties zijn wereldwijd te zien geweest in drie bekroonde langspeelfilms. Momenteel werken ze als coaches en adviseurs voor activistische organisaties die de kracht van humor en plezier willen gebruiken in campagnes.

Meer over The Yes Men

Image
The Yes Men - comic activists