Image
Pia en Nicole, oprichters Zoodo

Zoodo is een woord in Mooré, een plaatselijke taal uit Burkina Faso. Het woord betekent vriendschap. “Al negen jaar ondervinden we vriendschap van leerlingen en leerkrachten uit Burkina Faso. Dankzij die vriendschap blijven wij hard werken om leerlingen een kans te geven op hoger onderwijs”, zeggen Pia en Nicole van Zoodo.

Negen jaar geleden gingen Pia en Nicole samen met een vriendengroep uit Rupelmonde op reis naar Burkina Faso. “Op die reis gaven we les op een school. De directeur zei ons toen dat kinderen na de basisschool stoppen en al beginnen werken. Daarom hebben we in 2013 Zoodo opgericht om kinderen de kans te geven om verder te studeren.”

Geknipt om te werken

“Onderwijs is de sleutel naar een stabiele toekomst. Wie niet weet wat er in de wereld gaande is, kan niet optimaal voor zichzelf zorgen en zich blijven ontwikkelen. We focussen op opleidingen die de samenleving helpen. Zo zetten we vooral in op studierichtingen binnen de medische sector of binnen het onderwijs. Als er dan jongeren zijn die het middelbaar niet kunnen afwerken, dan begeleiden we ze wel naar een beroep. Zo is heel de rit toch niet voor niets geweest.”

“Er was eens een meisje die wou stoppen met haar middelbare opleiding. Uiteindelijk hebben we haar kunnen klaarstomen tot kapster. Want het blijft ook belangrijk om rekening te houden met de wensen van de kinderen.” Dankzij Zoodo krijgt het meisje, naast haar job als kapster, avondlessen aangeboden. Op die manier kan ze blijven bijleren.

Image
Pia en Nicole, oprichters Zoodo

Geef de mens geen vis, maar leer hem vissen.

Pia en Nicole
oprichters Zoodo

Kuilga

“De eerste student die we een secundaire opleiding hebben aangeboden heet Kuilga. Hij begon in 2014 aan een middelbare school en begon dit academiejaar aan zijn universitaire opleiding. Met zijn diploma hoopt hij de huidige situatie van zijn land te kunnen verbeteren. In overleg met Zoodo koos Kuilga voor de opleiding Handelscommunicatie. Door corona gebeurde dat overleg via WhatsApp, maar het is toch gelukt om een juiste keuze te maken. Uiteraard helpt onze contactpersoon, de voormalige schooldirecteur Remi Bancé, perfect als adviseur en tussenpersoon.”

Cyclus-sieraden

Tot de algemene vorming behoren ook de gezondheidslessen die Zoodo aanbiedt. “Sinds 2018 geven we gezondheidslessen op school. We leren ze dan tanden poetsen, handen wassen …
Uiteraard dienen deze lessen voor de kinderen, maar ook voor de ouders. Want de leerlingen nemen die informatie mee naar huis.

Toen er een vorming over gezinsplanning werd gegeven waar de moeders aan mochten deelnemen, was de opkomst immens. We gaven de moeders bijvoorbeeld een ketting met gekleurde parels om hun cyclus op te volgen. Volgens hun mannen is het een sieraad, maar voor vrouwen betekent het zoveel meer.”

 

Artikel: Tycho Pollmann – Journalistiek AP Hogeschool