Steunwielekes4Zambia
Unisport Academy is een project gelegen in de regio Kabwe, aan de sloppenwijk Makalulu. “Het project is Geoffreys levenswerk. Door middel van sport, wil hij kinderen onderaan de sociale ladder een doel en een gevoel van eigenwaarde geven.
22 Apr 2022
5 minuten
“De combinatie van sport en educatie spreekt ons aan"
In 2017 reist Frederik Hindryckx samen met tien andere mannen naar Zambia. De groep maakt er een fietstocht langs drie projecten waar ze van tevoren geld voor hebben ingezameld. Vooral het bezoek aan het Unisportproject laat een grote indruk na. Nog tijdens de reis besluiten ze het project structureel te blijven steunen. Terug in België, richten ze de vzw Steunwielekes4Zambia op.
“Franky en Chris zijn eigenlijk de grondleggers”, vertelt Frederik. “Na een rondreis zijn ze beginnen te filosoferen over een fietstocht in Zambia. Dat idee werd steeds concreter en uiteindelijk zijn ze mensen beginnen aan te spreken van wie ze dachten dat ze wel geïnteresseerd zouden zijn.” Zo kwamen de twee ook bij Frederik terecht. “We waren op een verjaardagsfeest toen Chris me vertelde over het plan. Twee dagen nadien was mijn vlucht geboekt en was alles geregeld.”
Tijdens de tocht, fietsen de elf mannen langs drie projecten. Het zijn projecten die ze op voorhand zorgvuldig hebben uitgezocht en waarvoor ze voor de reis al geld hebben ingezameld. Het laatste project dat ze bezoeken is Unisport Academy. “De bezieler van Unisport, Geoffrey Msiska, was tevens onze gids tijdens de reis”, legt Frederik uit. “Hij spreekt de taal en een van onze medeoprichters kent hem al vijftien jaar.”
Unisport Academy
“Door middel van sport, wil hij kinderen onderaan de sociale ladder een doel en een gevoel van eigenwaarde geven.”
Unisport Academy is een project gelegen in de regio Kabwe, aan de sloppenwijk Makalulu. “Het project is Geoffreys levenswerk. Door middel van sport, wil hij kinderen onderaan de sociale ladder een doel en een gevoel van eigenwaarde geven. De kinderen gaan sporten en blijven zo weg van de straat. Je moet je voorstellen: je hebt een plastic zak om mee te voetballen. Plots staat daar iemand die zelf profvoetballer is geweest — want dat is Geoffrey — die je (gratis) trainingen aanbiedt. Voor zo’n kind is dat fantastisch natuurlijk.”
Naast het sportgedeelte, voorziet Unisport nu ook een luikje onderwijs. “Er zijn wel low cost scholen in de omgeving, maar die kosten tien euro per jaar en dat is voor onze doelgroep niet betaalbaar. De doelgroep is immers de armste kinderen van de wijk. Daarom biedt Unisport Academy nu ook gratis basiseducatie aan.”
Structurele ondersteuning
De groep is enorm onder de indruk van het project dat Geoffrey heeft opgestart. “Wat ons bij Unisport vooral aansprak, was dat er een visie achter zit, je voelt de drive erachter. De combinatie van sport en educatie om kinderen een gevoel van eigenwaarde te geven, sprak ons ook erg aan.” De mannen besluiten dat ze dit project verder wil steunen, Geoffrey weet nog van niks.
“Een van onze voorwaarden was dat Geoffrey terug bij het project ging wonen. Toen wij er waren, woonde hij bij zijn moeder zo’n duizend kilometer verderop.” Gedurende de dag polsen ze voorzichtig eens bij Geoffrey wat zijn idee daarover is. “Toen we ’s avonds opnieuw samenzaten, hadden we allemaal wel de indruk dat hij het zag zitten om te verhuizen. Dat was voor ons de doorslaggevende factor.”
“Het moment dat Geoffrey het nieuws te horen kreeg, zal me altijd bijblijven”, zegt Frederik met een glimlach. “De voorlaatste avond zaten we met z’n allen in het busje. We vertelden hem dat we het project structureel wilden gaan ondersteunen, op voorwaarde dat hij er terug ging wonen, maar dat we ook ging kijken hoe we daarbij konden helpen. Het nieuws ontroerde hem en niet veel later zaten we in de bus met twaalf ‘tjiepende’ mannen. Dat gaf voor ons ook wel aan dat het goed zat.”
School bouwen
“Het uiteindelijke doel is om de school te kunnen laten erkennen door de lokale overheid.”
“Op het moment dat wij er waren, stond er één klaslokaal dat ongeveer af was. We hebben met Geoffrey overlegd wat zijn ambities waren voor het project. Daaruit bleek dat het zeer zinvol was om de bouw verder uit te breiden tot een volwaardige school. Het uiteindelijke doel is om de school te kunnen laten erkennen, zodat er vanuit de overheid middelen komen en het project op zichzelf kan staan.”
In België haalt Steunwielekes4Zambia steun uit fondensenwervende activiteiten zoals een brunch, alsook uit subsidies van onder andere de stad Gent. “Met dat budget ondersteunen we voornamelijk de bouw van de school. Dat is nodig voor de erkenning van de Zambiaanse overheid. Sinds de reis zijn ondertussen drie klaslokalen afgewerkt en ook de bouw van de sanitaire blok is bijna klaar. In overleg is nu besloten te starten met de bouw van een ommuring rond het domein, om zo de veiligheid van de kinderen te kunnen garanderen.”
Alleen verder
Toen we in 2017 de afspraak maakten om het project verder te ondersteunen, was het plan alles in drie jaar af te werken. Dat is helaas niet gelukt. “Onder andere door corona hebben we heel wat vertragingen opgelopen”, verklaart Frederik. “We zijn zelf ook niet meer ter plaatse kunnen gaan. Dat staat wel nog gepland dit jaar. Als ik realistisch ben, dan denk ik dat we er tegen 2025 wel moeten zijn qua infrastructuur. De fondsen die we dan overhouden, kunnen we investeren in de aankoop van (school)boeken enzovoort.”
Tot slot wil de organisatie in de nabije toekomst partnerschappen opzetten met lokale verenigingen. “Daar willen we hard op inzetten, om ervoor te zorgen dat het project nog wel verder gesteund wordt, maar dat het verder kan zonder ons. Je wilt niet dat de mensen ten eeuwigen dage afhankelijk zijn van ons. Daar proberen we zeker voor te zorgen. Nu lukt dat nog niet, maar dat is uiteindelijk wel de bedoeling.”
“Je wilt niet dat de mensen ten eeuwigen dage afhankelijk zijn van ons. Daar proberen we zeker voor te zorgen.”
Video
Kobe Goderis maakte een korte documentaire over het project van Geoffrey. De video schetst een goed beeld van wat Unisport doet. Bekijk de video hieronder:
Artikel: Moosha Le Noir – Journalistiek Arteveldehogeschool