Image
Luc en Rawaa van Thamer voor Vrede

Thamer voor Vrede

Interview

Door de jarenlange oorlog is de situatie in Irak nog steeds precair. Het dorp Waset grenst aan de hoofdstad Bagdad, maar heeft geen elektriciteit, zuiver water of verharde wegen. Rawaa Alhsooni, zelf afkomstig uit Waset, richtte samen met Luc Callaerts de vzw Thamer voor Vrede op om hulp te bieden aan de dorpsbewoners.

Rawaa vluchtte twaalf jaar geleden naar België door de oorlog in Irak en bouwde een nieuw leven op in Rumst. Hij kwam al snel op het idee om een organisatie op te richten voor zijn geboortedorp Waset, maar wist niet hoe hij dit praktisch moest aanpakken. “Twee jaar geleden heb ik hulp gekregen van een taalcoach om mijn Nederlands te verbeteren. Toen ik mijn plan aan haar uitlegde, heeft ze mij doorverwezen naar 11.11.11. Zo heb ik Luc leren kennen.”

Vrucht voor vrede

“Ik werk al meer dan 25 jaar voor 11.11.11”, vertelt Luc enthousiast. “Ik heb dus al met veel 4de Pijlerorganisaties samengewerkt. Toevallig woont Rawaa net zoals ik in Rumst en na een goed gesprek over zijn ideeën en plannen in Irak, besloot ik om mee in het verhaal te stappen. Zo is de vzw Thamer voor Vrede ontstaan.” Die naam heeft Rawaa verzonnen: “Thamer is een veelvoorkomende voornaam in Irak: mijn vader, zoon en beste vriend heten zo. Bovendien betekent Thamer ‘vrucht’, dus kan je onze naam ook als ‘vrucht voor vrede’ lezen.”

Het eerste project in de lagere school Abn Hayyan in Waset is recent afgerond. “We hebben zes toiletten gerenoveerd en nieuwe rioleringen aangelegd. Er is ook een grote waterbak aangelegd waar kinderen hun handen kunnen wassen”, vertelt Rawaa. Luc vult aan: “De vorige toiletten hadden zelfs geen deuren en waren totaal niet hygiënisch. De vraag om dit project prioritair te behandelen kwam vanuit Irak zelf, dus hebben we dit ondersteund.”

Nood aan drinkbaar water

De vzw werkt nauw samen met de dorpsbewoners. “We willen nu met een lokale groep Thamer voor Vrede Irak oprichten. Zij weten het best wat het dorp nodig heeft en brengen actief nieuwe projecten aan”, licht Luc toe. “We realiseren de projecten samen: zij staan voornamelijk in voor de uitvoering van de plannen en wij voor de financiering en opvolging.” Rawaa functioneert als tussenpersoon. “Ik ben de tolk van de organisatie: ik vertaal van Nederlands naar Arabisch en andersom. Bovendien is het mijn geboortedorp, dus ik ken het terrein en ik heb er veel connecties.”

Het volgende project dat op de planning staat, is een nieuwe watervoorziening. “Het water dat in Irak uit de kraan komt, is niet drinkbaar. Je kan er alleen mee kuisen, koken en jezelf wassen. Zeker in de zomer wordt het erg warm, dus er is nood aan drinkbaar water”, legt Rawaa uit. Via een waterzuiveringsinstallatie wil de vzw het dorp bevoorraden met proper water. “We willen het gezuiverd water in eerste instantie aan de scholen leveren”, vertelt Luc. “Als er voldoende debiet is, kunnen ook dorpsbewoners water halen.”

Image
Kinderen drinken van de kraan in Irak

Sociaal en gastvrij

Bij de realisatie van de plannen botst de vzw soms op moeilijkheden. Luc verduidelijkt: “Corruptie is sociaal aanvaard en eigen aan het staatsbestel, waardoor je goed moet uitkijken met wie je zaken doet.” Rawaa geeft een voorbeeld van een overkoepelende schooldirecteur: “We mochten onze projecten uitvoeren, op voorwaarde dat hij een percentage zou krijgen. Ik heb hem dan duidelijk gemaakt dat wij geen geld geven aan personen. Alles stroomt rechtstreeks door naar onze projecten.”

Thamer voor Vrede is de enige 4de Pijlerorganisatie die vanuit Vlaanderen actief is in Irak. “De context is moeilijk door de oorlog en er zijn weinig banden tussen België en Irak”, vertelt Luc. Bovendien heeft het land een negatief imago. “Wanneer komt Irak in het nieuws? Als er een aanslag is gepleegd of als er iets misloopt. De goede zaken blijven onderbelicht.” Dat negatieve beeld wil Rawaa bijsturen. “Irakezen zijn sociale, gastvrije mensen. Onlangs organiseerde Irak een internationaal voetbaltoernooi. De Irakezen ontvingen de toeristen uit de Golfstaten met open armen. Niemand hoefde eten, benzine of een slaapplaats te betalen. De politiek verdient slechte punten, maar de mensen zeker niet.”

Meer info en foto's op de facebookpagina van Thamer voor Vrede.

Watch Onbegrensde Krachten: Thamer voor Vrede on YouTube.

Lees meer over Thamer voor Vrede

 

Artikel: Mara Claes
Video: Emma Felix
Journalistiek AP Hogeschool