Waterputten bouwen in Cambodja

CBAVC - Als je zelf iets bouwt, draag je er beter zorg voor

Cambodian Buddhist Association for Vulnerable Children

  • Interview
  • Cambodja

14 Jul 2023

3 minuten

Wat voor ons vanzelfsprekend lijkt, is een onvoorstelbare luxe voor zo’n 6 miljoen Cambodjanen. Zoveel kinderen en volwassenen hebben immers geen toegang tot proper drinkwater en sanitair. De CBAVC werkt sinds 2012 samen met de lokale bevolking ten oosten van Siem Reap, Cambodia. “Wij spitsen ons toe op crowdfunding om ter plaatse waterputten, toiletten en douches te maken”, vertelt verantwoordelijke Raf Verelst.

 

Hoe begin je aan 500 waterputten?

“Een tiental jaren geleden ben ik ernstig ziek geworden. Ik had me voorgenomen om na mijn genezing een wereldreis te maken. Ik ben naar Zuidoost-Azië getrokken en zo uiteindelijk in Cambodja beland. Daar ben ik terechtgekomen bij de boeddhistische monnik San Van die een plan had om een project te starten voor zijn gemeenschap. In dat gebied leven nog steeds 4 miljoen mensen zonder proper drinkwater en 6 miljoen hebben geen sanitaire voorziening.

Daar moest verandering in komen. Kinderen moesten, in plaats van naar school te gaan, proper drinkwater halen. Anderzijds waren er kinderen die uit de sloot dronken, waardoor ze buikloop kregen en dat dreef de kindersterfte, die al hoog lag, nog verder op. We zagen de noodzaak om 500 waterputten te bouwen. We zijn nu een dikke tien jaar verder en hebben bijna dat doel bereikt. Er zijn nu een 450-tal waterputten in werking.”

Heistse waterputten

Raf is verantwoordelijk voor de geldinzameling in de Benelux. “Wij hebben in Heist-op-den-Berg een jaarlijkse kroegentocht. Dj’s uit de regio komen gratis draaien in verschillende cafeetjes. Die cafés doneren een waterput voor het project. Dat doen we ondertussen al zeven jaar. Er staan al veel Heistse waterputten in Cambodia. Verder is er een crowdfunding in de zomer, via Facebook proberen wij de nodige fondsen bij elkaar te halen.”

Als je zelf iets bouwt, draag je er beter zorg voor

Raf Verelst,

Anders dan vorige projecten voor de opbouw van waterputten in de regio, probeert de CBAVC de lokale bevolking te betrekken in de opbouw en het onderhoud van de putten. “Er wordt nu constant gecontroleerd of al die waterputten nog in orde zijn en goed onderhouden worden. Wij vertrokken van het idee: als je zelf iets bouwt, zal je daar beter zorg voor dragen. We laten de lokale community helpen met de vrijwilligers die de putten boren, waardoor ze zelf hun steentje bijdragen. Er wordt dan effectief beter voor gezorgd.”

 

Dromen en hartverwarmende dankbaarheid

Het project helpt de lokale bevolking enorm vooruit. Hun dagelijkse taken zijn haalbaarder door de beschikbaarheid van proper water. "Tegenover de eerste keer dat ik daar was, zie je een groot verschil. Elke community heeft nu een centraal punt, een sanitaire ruimte en waterput die voor iedereen beschikbaar is. Mijn persoonlijke grote droom is met de fondsen van België nog een schooltje te kunnen opstarten. Daar is nog enorm veel behoefte aan. Momenteel is onze prioriteit de kaap van die 500 putten, die gaat waarschijnlijk eind dit jaar gehaald worden.”

Raf noemt elke terugkeer naar Cambodia hartverwarmend. “Door de geschiedenis van dictator Pol Pot en de genocides is de samenhorigheid van de bevolking zo intens. Ze hebben een warmte waar je echt stil van wordt. Hun dankbaarheid komt vanuit het diepst van hun hart. Eén van de meest ontroerende momenten die ik daar ooit heb meegemaakt, was dat een klein meisje me liet zien hoe ze haar tandjes poetste met het water uit onze waterputten. Dat vergeet ik nooit.”

Watch Onbegrensde Krachten: CBAVC on YouTube.

Artikel: Lauren van de Pas
Video: Robbe Van Roy
Journalistiek AP Hogeschool

 

Gerelateerde verhalen