SamEn - Solidariteit is wereldwijd
SamEn heeft als doel armoede te bestrijden bij kinderen van 6 tot 12 jaar met een Afrikaanse migratieachtergrond in Antwerpen. Zij lopen vaak schoolachterstand op en hebben weinig buitenschoolse vrijetijdsactiviteiten. Deze organisatie wil dit verbeteren en is sinds 2019 ook actief in Congo om het lokale onderwijs en de gezondheidszorg daar te steunen.
16 May 2025
3 minuten
SamEn is een samenstelling bestaande uit Sam- (Samen in het Nederlands) en - En (Ensemble in het Frans). Samen is dus hetzelfde als ‘Ensemble’.
“We hebben computers en kopieerapparaten geschonken aan een hogeschool voor Filosofie in het dorpje Kalonda in Congo. Zo hebben we 140 studenten voorzien van degelijke technologie. Dat toont hoe solidariteit wereldwijd kan werken”, zegt Wily Musitu, voorzitter van SamEn. Volgens Willy zijn vooral de mensen in het globale Zuiden de slachtoffers van de ongelijke handel in de wereld.
“Dit gaat voor mij om gerechtigheid. De mensen uit het globale Zuiden hebben ook het recht om van basisrechten te profiteren.” SamEn ontwikkelt relaties en is vaak in contact met het globale Zuiden, want veel mensen vergeten dat ook hun geluk afhangt van de relaties die we onderhouden met mensen uit het gobale Zuiden.
“Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld koffie; wij produceren in België geen koffie maar drinken wel vaak 5 tassen koffie per dag. Koffie wordt geproduceerd in die landen waar mensen soms in zeer slechte omstandigheden leven.” Volgens SamEn is het dan de verantwoordelijkheid van mensen uit het Westen om solidariteit te tonen tegenover hen. “We hebben elkaar nodig en we moeten ervoor zorgen dat we met ons geluk om bijvoorbeeld dagelijks koffie te mogen drinken andere mensen hun levenssituatie niet in gevaar brengen. Zo eenvoudig is het”, besluit Musitu. SamEn probeert aan de hand van allerlei initiatieven het menselijke leven te schenken dat mensen uit het globale Zuiden vaak ontzegd wordt.
Vrijwilligerswerk
Musitu vindt dat we als samenleving elkaar moeten ondersteunen. “Dit kan bijvoorbeeld door je in te zetten als vrijwilliger. In Afrika zeggen ze vaak ‘geluk is een gemeenschappelijk goed’, want je kan niet alleen gelukkig zijn maar alleen samen met andere mensen.” Vandaag de dag overheerst het individualistische wereldbeeld soms wel, iets wat in strijd is met het idee van SamEn.
“De selfmade man bestaat niet, zelfs niet als je enorm hard gewerkt hebt in je leven, want we leven niet alleen op een eiland. We hebben de hulp van andere mensen nodig. Veel mensen onderschatten hoeveel ze te danken hebben aan hun omgeving”, zegt Musitu. Volgens Musitu is niemand immuun voor armoede. “Dat kan ons op elke moment overkomen. Mensen die gisteren hoog op de sociale ladder stonden, kunnen door tegenslagen van het leven zoals bijvoorbeeld ziekte, een scheiding of een ongeval hun goede positie meteen verliezen. Dan zal je blij zijn als je kan rekenen op andere mensen”, zegt Musitu.
Volgens de filosofie van SamEn is investeren in de samenleving als vrijwilliger dus ook indirect een investering in jezelf, want je weet nooit wat je tegenkomt van tegenslagen. Musitu raadt mensen ook aan om buiten jezelf te kijken, je wereldbeeld te verruimen en niet te blijven dromen in je eigen paleis. “Je kan ook leren van andere ervaringen die buiten jouw eigen gekende wereld liggen”, zegt Musitu.
In Afrika zeggen ze vaak ‘geluk is een gemeenschappelijk goed’, want je kan niet alleen gelukkig zijn maar alleen samen met andere mensen.
Bekijk het verhaal
Meer info
Artikel: Stephanie Gallet | Journalistiek AP Hogeschool
Video: Nathan Loos | Journalistiek AP Hogeschool
