Image
4de Pijler Nanje Nige Burundi

Nanje Nige - Elk kind heeft recht op onderwijs

Interview

‘Nanje Nige’ groeide op korte tijd uit tot een groot succes. In september 2022 startten Guy en Dirk een organisatie die kinderen in Burundi naar school helpen gaan. “Maar het gaat verder dan dat”, vertelt medeoprichter Guy. 

Hoewel de VZW ‘Nanje Nige’ pas in 2022 opgestart werd, startte het verhaal van de organisatie al veel eerder. In de jaren ’70 werkte medeoprichter Dirk samen met zijn echtgenote als verpleger in Burundi. Veertig jaar later keerden ze terug naar het land. Ze ontmoetten daar Emmanuel, een verpleger die vaststelde dat zeer veel kinderen het lager onderwijs niet kunnen starten of vroegtijdig verlaten. Samen kwamen ze op het idee: "Elk kind moet naar school kunnen gaan." Dirk vroeg buurman en goede vriend Guy om mee in het verhaal te stappen en ‘Nanje Nige’ was geboren. “Dirk en ik werken samen vanuit België en zorgen we dat we middelen hebben om naar daar te sturen. Emmanuel is onze man ter plaatse en regelt alles wat daar gebeurt”, vertelt medeoprichter Guy.

Dat ook ik mag studeren

“De naam ‘Nanje Nige’ betekent ‘dat ook ik mag studeren’ ”, vertelt Guy. “We helpen dus kinderen naar school te gaan, maar het gaat verder dan dat. Naast een schooluniform, boekentas, schriften en pennen, krijgen ze ook een geit en een bananenplant. Hiermee kunnen ze zorgen voor een klein inkomen en sparen voor hun toekomst. Burundi is namelijk een van de armste landen ter wereld. Er wordt ook gezorgd voor een soort ziekteverzekering.” Het is een succesvol project: “We begonnen met acht kinderen, maar ondertussen zitten we al aan 38 kinderen. Vanaf volgend schooljaar staan er ook 20 extra kinderen op de lijst.”

Uiteenlopende situaties

“Elk kind heeft een andere situatie. Er zijn weeskinderen, kinderen die bij hun grootouders wonen, kinderen die gewoon op straat leven. Zo was er een jongetje dat op straat leefde en Emmanuel heeft hem een plek gegeven in de groep. Ondertussen is hij tweede van de klas”.

Een lange-termijn doel

De organisatie wil bijdragen zodat de gemeenschap zich kan ontwikkelen en het beter gaat stellen. “Het ultieme doel is zo veel mogelijk kinderen te steunen, maar we hopen dat wij uiteindelijk niet meer nodig zijn. We vertrouwen erop dat de kinderen die wij nu helpen, later andere kinderen gaan helpen.”

Groot feest

Om alles te financieren, organiseert Nanje Nige regelmatig activiteiten. “Op 8 september geven we een feest. Er komt een dj die Afrikaanse muziek draait, het koor van de Afrikaanse katholieke gemeenschap komt zingen, er worden sketches opgevoerd. Voor de kinderen is er een springkasteel en kinderanimatie. Natuurlijk kan je er genieten van een hapje en een drankje. We hopen er een mooi en groot feest van te maken.”

Meer info

Lees hier meer info over Nanje Nige

 

Artikel: Robine Verheyen | Journalistiek AP Hogeschool

 

Image
logo 4de Pijler & AP hogeschool Antwerpen