4de Pijler Charisecours opvangtehuis

Charisecours - samen helpen in Kinshasa

Esther Tshimanga D'Hoore bracht haar jeugd door bij haar adoptiegezin in België, maar de band met haar geboorteland Congo bleef sterk. In 1995 werd Esther als jong meisje uit een opvanghuis in Congo geadopteerd door Jozef D'Hoore en Marleen Vleminckx. De onbreekbare band leidde uiteindelijk tot de oprichting van Charisecours.

  • Interview
  • Congo (DRC)

01 Jul 2024

3 minuten

“Charisecours, wat ‘samen helpen’ betekent, wil in de eerste plaats opvang en ondersteuning bieden aan straatkinderen in Kinshasa”, vertelt Jozef D’Hoore. “In Congo zijn er heel veel straatkinderen. Deze kinderen hebben vaak geen toegang tot basisvoorzieningen zoals onderdak, onderwijs en medische zorg. De organisatie begon met het opzetten van twee opvanghuizen in Kinshasa, Matete en Nsele.  Hier vinden ongeveer vijftig kinderen een veilige haven, weg van de gevaren van het straatleven.”

Een van de belangrijkste doelstellingen van Charisecours is om kinderen te herenigen met hun families. "De bedoeling is dat de kinderen worden opgevangen en wij van de organisatie op zoek gaan naar hun familie.  Als hereniging niet mogelijk is, blijven de kinderen in het opvanghuis of worden zij, in uitzonderlijke gevallen, ter adoptie aangeboden.”

Jozef en Marleen van de 4de Pijler Charisecours

Onderwijs en basisvoorzieningen

Hoewel onderwijs in Congo officieel verplicht is, blijkt dit in de praktijk vaak ontoereikend en niet gratis te zijn. “Daarom werken we samen met verschillende NGO's en bedrijven om fondsen te werven en zo de scholing educatie van de kinderen te ondersteunen. En we zorgen voor basisbehoeften zoals bedden, matrassen en voedsel om de kinderen in fatsoenlijke omstandigheden te laten opgroeien.”

Wij slagen erin om jaarlijks 7.000 euro aan fondsen te werven

Jozef D’Hoore - 4de Pijlerinitiatief Charisecours,

Charisecours werkt daarom nauw samen met verschillende Belgische NGO's, zoals Don Bosco, en lokale initiatieven zoals Bronta, de Breendonkse ontwikkelingssamenwerking. “Door middel van sensibiliseringscampagnes op scholen en evenementen zoals markten en eetfestijnen, wordt het nodige geld ingezameld. Dankzij deze inspanningen slagen wij erin om jaarlijks ongeveer 7.000 euro aan fondsen te werven. Met dat geld kunnen we allerlei projecten financieren. Recent werd er een project ingediend bij de gemeente Puurs voor de uitbreiding van een opvangtehuis in Kinshasa, om zo de capaciteit en voorzieningen te verbeteren”, aldus Jozef. 

Toekomst en uitdagingen 

Ondanks hun inspanningen blijft de organisatie voor uitdagingen staan, zoals de financiering van projecten en de structurele problemen in Congo. "Er zijn veel oneerlijke handelspraktijken en structurele problemen", merkt Jozef op. Toch blijft Charisecours vastberaden om duurzame oplossingen te vinden en zich in te zetten voor een betere toekomst voor straatkinderen in Kinshasa. Esther speelt daarbij een cruciale rol. “Ze bezoekt regelmatig Congo om haar familie te zien en de projecten te ondersteunen. Haar betrokkenheid geeft de projecten een persoonlijke en diepere betekenis, want daar kan ze haar verhaal vertellen”, aldus Jozef D’Hoore. 

Esther is ook actief in België

Esther Tshimanga D'Hoore zet zich ook in in België voor de belangen van jonge onderneemsters met een diverse culturele achtergrond en dat doet ze via #SheDIDIT - Inclusive Incubator. Via die NGO heeft ze ook een eigen bedrijfje opgericht TUBIMI skin. Ze maakt ook deel uit van een schrijverscollectief dat werkt aan beeldvorming over vrouwen met een diverse culturele achtergrond. 

Meer info

Ontdek hier meer info over Charisecour

 

Artikel: Robbie Maes | Journalistiek AP Hogeschool

 

logo 4de Pijler & AP hogeschool Antwerpen

 

Gerelateerde verhalen