Image
biblioteca mao bordjes

Biblioteca Mao - Een project om lezen en boeken populair te maken.

Interview

Drie jaar lang woonde Emma als lerares in de Dominicaanse Republiek. Ondertussen woont ze terug in België, maar is haar nauwe band met de plaatselijke bevolking nooit verdwenen. ‘’Ik verloor mijn hart aan het prachtige land. Voor mijn vertrek naar België vroegen de ouders of ik een project rond boeken wou opstarten. Zo geschiedde.”

“Een project om lezen en boeken populair te maken."

Image
Mao, in het Noorden van het land

“De Dominicaanse Republiek kent zo goed als geen lees- of boekencultuur. De ouders van enkele leerlingen wouden hier verandering in brengen. Zij hadden echter te weinig kennis en materiaal om een project op te starten.” Daarom benaderde ze Emma. Zij voelde zich gecharmeerd door de vraag. In België vond ze mensen en organisaties die haar project wilden ondersteunen, en zo ontstond het project ‘Biblioteca Mao’. ‘’Een project om lezen en boeken populair te maken.’’

Laag onderwijsniveau

“Het plaatselijke cultuurhuis in Mao wordt omgetoverd tot een bibliotheek met duizenden boeken. Het doelpubliek zijn kinderen van 3 tot en met 18 jaar. In het Dominicaanse Republiek is er geen boeken- of leescultuur, waardoor het onderwijsniveau niveau laag ligt. De laatste PISA-resultaten dateren van 2018. Van de 77 landen die meededen, stond het Dominicaanse Republiek op de voorlaatste plaats voor lezen. Voor rekenen en wetenschappen zelfs op de laatste plaats.”, legt Emma uit.

PISA is een internationaal vergelijkend onderzoek dat de kennis en vaardigheden van vijftienjarige leerlingen test op het gebied van lezen, wiskunde en natuurwetenschappen. Daarnaast meet PISA het welbevinden van de leerlingen. En op deze onderzoeken scoort het land heel slecht. Er is gewoonweg te weinig materiaal. Zelfs scholen hebben geen leesboeken, maar enkel werkboeken. Er is ook een tekort aan goed opgeleide leerkrachten. Dit alles zorgt voor een te laag intellectueel niveau op de Dominicaanse Republiek, en dat wil Emma doorprikken.

Container vol boeken

De boeken komen van verschillende plekken. Er zijn Belgische en Nederlandse organisaties die het project steunen. Ook tweedehandswinkels en internationale scholen dragen hun steentje bij. Daarnaast zijn er ook uitgeverijen die overschotten doneren, en is er een Amerikaanse organisatie die een container vol met boeken heeft opgestuurd. Zo komen we dichter en dichter bij ons doel van 10.000 boeken. Boeken dat niet alleen Spaanstalig zijn. Ook Engelstalige boeken, en zelfs Franse of Japanse boeken zijn welkom. Er zijn namelijk heel wat kinderen die willen proeven van andere talen. Ze zijn nieuwsgierig naar andere soorten tekens of alfabetten.

Marieke in de sneeuw                               

“Eender wie kan boeken doneren. Maar daar blijft het niet bij. Vrijwilligers kunnen meewerken aan kinderverhalen door mee te schrijven of te tekenen. Deze vrijwilligers zijn voornamelijk Dominicanen die in België wonen. Zo zorgen we ervoor dat kinderen niet alleen verhalen als “Marieke in de sneeuw” moeten lezen. Hier hebben zij geen voeling bij. Kinderen moeten verhalen ook kunnen begrijpen en herkennen. Dit is belangrijk.’’

Toekomstplannen

De bibliotheek in Mao is de prioriteit, maar daar stopt het niet. In het Zuiden van het land is er een gelijkaardige regio als die van Mao. Een kansarme regio. Emma wil daar op termijn ook een bibliotheek openen. Daarom is ze hard bezig met contacten leggen. Daarna wil ze ook een ‘bibliotheekbus’ opstarten.

‘’Veel mensen kunnen de bus niet betalen om naar de stad te trekken. De bibliotheekbus zorgt ervoor dat ze met de boeken naar meer afgelegen plekken kunnen rijden. Zo kunnen we op zoveel mogelijk verschillende plekken boeken aanbieden.’’

Watch Onbegrensde Krachten: Biblioteca Mao on YouTube.

Artikel en video: Journalistiek AP Hogeschool