Hoe Nossisa levens verandert met lokale kracht
Wilfried van Bouwel richtte in 2004 zijn vzw Nossisa op, een 4de pijlerorganisatie die toen begon in Zuid-Afrika, maar sinds 2007 werkzaam is in Ethiopië. “In Zuid-Afrika werkten wij vooral met gehandicapte kinderen, dat was nooit een levensbedreigende situatie. In Ethiopië was het echt overleven, daar was er niemand.”
08 Jul 2025
4 minuten
Van Bouwel werd geïnspireerd door zijn dochter die in Kaapstad, Zuid-Afrika, als vrijwilliger aan de slag ging in een opvangtehuis voor achtergelaten kinderen. Vandaar komt ook de naam van de organisatie. “Nossisa was één van de meisjes in dat tehuis in Kaapstad. Er was heel veel armoede. Er woonden vijftig kinderen die soms met zijn drieën in een bed sliepen. Nossisa liep daar altijd vrolijk, zingend en lachend rond en dat was voor ons symbool van levensvreugde en positivisme.” Het is ondertussen al ongeveer twintig jaar geleden, spijtig genoeg zijn ze haar snel weer kwijtgeraakt. “Ze is vroeg uit de opvang verdwenen naar een familielid en we zijn toen alle contact verloren. We weten niet hoe het met haar gaat en waar ze nu is.”
Lokale partners
Nossisa werkt samen met een partner ter plaatse, zij zijn altijd aanwezig in Ethiopië en weten dus als geen ander wat de bevolking daar nodig heeft. “Wij werken op een andere manier dan de meeste vzw’s. We sturen zelf geen mensen naar daar voor onze projecten maar vinden het heel belangrijk dat we enkel werken met mensen die daar wonen. Zij kennen de omgeving, hebben al contacten en een netwerk.” Hun huidige partner werkt vooral rond SDG’s als toegang tot onderwijs en gezondheid, en dat uit zich in hun huidige projecten.
“Er lopen altijd veel verschillende projecten. We werken heel veel rond sanitaire voorzieningen en hygiëne in scholen. Zo hebben we een ecosan toilet geplaatst op een school waar we veel mee samenwerken en we zorgen voor watervoorziening in veel basisscholen. We leveren dan ook altijd een educatief pakket rond persoonlijke hygiëne.”
Nossisa heeft momenteel ook twee medische programma’s lopen. Ze hebben een preventiecampagne voor fistels bij de geboorte lopen. “In bepaalde regio’s is dat echt een dramatische problematiek. Je wordt volkomen uitgesloten uit de maatschappij, je hebt geen werk meer, en we zien daardoor heel veel zelfmoorden bij jonge vrouwen.” Ook gezinnen die getroffen worden door hiv krijgen ondersteuning. “We gaan een plantage opzetten waar zij zelf leren groenten, fruit en honing te verbouwen. Zodat zij zelfstandig een eigen inkomen kunnen verwerven, want meestal kunnen zij niet meer in de maatschappij functioneren.”
De hemel in
Wilfried gaat zelf regelmatig naar Ethiopië, maar dit jaar was het al weer even geleden. “Ik zou graag elk jaar een keer gaan, maar sinds 2020 is de situatie daar niet altijd even stabiel. Er is een negatief reisadvies en soms laaien er gewapende conflicten op. Nu is het twee jaar geleden dat ik er ben geweest.” Al is het elke keer een blij weerzien als hij er aankomt. “De dankbaarheid van de mensen is heel aangrijpend. Je wordt de hemel in geprezen op alle mogelijke manieren, terwijl dat helemaal niet nodig is. Dat is geen verdienste van mij, maar van iedereen die daar ter plaatse zo hard werkt. Je wordt gezien als de buitenlander, dan man die de centen heeft en dat raakt je wel.” Het is duidelijk dat Nossisa in al zijn vormen een groot verschil maakt voor de mensen in Ethiopië.
Wanneer hij op bezoek gaat in Ethiopië, stelt Wilfried altijd een lijst op met alle dingen die hij zeker gedaan wil hebben. “Mijn wishlist, noem ik dat. Sowieso ga ik kijken naar wat we al gedaan hebben en of dat zich realiseert zoals we voor ogen hadden. Ik praat met iedereen die betrokken is bij de projecten en vraag hen wat we anders kunnen doen om het de volgende keer beter aan te pakken.”
Zelf steunen?
Je kan Nossisa zelf op verschillende manieren steunen, zegt Wilfried zelf. “Praten over ons en wat we doen vinden we zelf heel belangrijk. Mensen bekend maken met onze organisatie, en als die mensen zich dan willen aansluiten als vrijwilliger is dat heel mooi meegenomen. Uiteraard zijn we ook altijd blij met financiële steun, geld is altijd welkom.”
Community in Edegem
Maar ook in Edegem zelf is een fijne wisselwerking tussen de verschillende solidariteitsorganisaties. “Wij hebben een gemeentelijke raad voor internationale solidariteit, daarin zitten negen organisaties vergelijkbaar met de onze en we hebben een heel intense samenwerking.” Momenteel hebben ze een samenwerking met de universiteit om een natuurlijke meststof te maken en daarvoor werken ze ook samen met een organisatie uit die raad ie hetzelfde proces heeft doorlopen in Ecuador. “Zo maak je elkaar sterker. Je wisselt ideeën uit en inspireert elkaar.”
Bekijk het verhaal
Meer info
Lees hier meer over de organisatie Nosissa
Artikel: Lana Marchang | AP Hogeschool journalistiek
Video: Sally Raspoet | AP Hogeschool journalistiek
