Image
Griet Deroe-Doetertoe

Doetertoe

Interview

Griet Deroo zet zich in voor de Vlaamse VZW Doetertoe. Samen met de Keniaanse organisatie JAWA, Just As We Are, komt zij op voor Keniaanse kinderen met een beperking.

“In Kenia worden kinderen met een beperking verstopt voor de samenleving omdat inwoners denken dat ze besmettelijk zijn. Doordat de kinderen niet aanvaard worden, hebben ze ook geen kans om onderwijs te volgen. JAWA en Doetertoe werken samen om kinderen met een beperking meer kansen te geven.

Zelf heb ik twee jaar in de Keniaanse Hoofdstad Nairobi gewoond. Daar leerde ik Laurence Chimari kennen. Hij is de grondlegger van JAWA en werkte toen al met kinderen met een beperking. Laurence had een stuk grond gekocht en had een plan laten optekenen om er een centrum voor kinderen met een beperking te bouwen. Omdat het project toen stillag, wilden wij hem helpen om het te verwezenlijken.”

Image
Griet Deroe-Doetertoe

Een mooie ervaring die alles in perspectief plaatst.

Griet Deroo
zet zich in voor kinderen met een beperking in Kenia

Onnozele dingen

Op tien jaar tijd is het project zeer sterk gegroeid. Vroeger wisten mensen niet echt waarvoor we stonden en hadden ze een voorzichtige benadering ten opzichte van het project. Nu willen velen hun steentje bijdragen door het project financieel te steunen, door onder andere broden te doneren of door mee te helpen om de werking van het project te verbeteren.

Zelf haal ik veel voldoening uit mijn ervaringen daar. Je leert er leven met veel minder waardoor je beseft dat we ons hier in België soms druk maken om onnozele dingen. Dat zet voor mij alles in perspectief. Ik hoop dat naarmate ons project bekender wordt er meer mensen deze ervaring kunnen meemaken en beseffen dat niet iedereen het altijd even gemakkelijk heeft.

Educatieve koffers

Momenteel zijn we een kleine organisatie met enkele sympathisanten. Toch hopen we dat we vooral in België meer bekendheid kunnen verwerven rond de situatie in Kenia. Daarom heeft Doetertoe educatieve koffers gemaakt met opdrachten in die verschillende thema’s zoals kinderrechten en kinderen met een beperking aan bod brengen. Op die manier kunnen we de kinderen in de lagere school iets bijleren over het feit dat onderwijs niet zo voor de hand liggend is.

Over al die jaren is JAWA uitgegroeid tot een centrum met open deuren waar mensen elk moment van de dag met de kinderen kunnen komen spelen. De samenwerking en solidariteit tussen JAWA en Doetertoe vind ik geweldig. Ik heb heel veel hoop dat de kinderen een betere toekomst krijgen waarin ze evenveel rechten hebben als elk ander kind.”

Bekijk het verhaal van Griet

Watch Onbegrensde Krachten: Doetertoe on YouTube.

Artikel: Amber Deckers – Manon Van Hauwaert – AP Journalistiek