Image
Modou Mbacké-Dahira Touba

Dahira Touba

Interview

Geestelijke leider en islamleerkracht Modou Mbacké is voorzitter van de vzw Dahira Touba

“BE THE CHANGE YOU WANT TO SEE IN THE WORLD”

Als voorzitter van vzw Dahira Touba, ondersteunt Modou Mbacké Senegalezen in België en in hun thuisland. Hier werkt zijn organisatie rond sociale en spirituele hulp, in Senegal rond gezondheid, hygiëne en de sensibilisering van diabetes.

“Dahira Touba werd opgericht met als doel om Senegalezen in België te helpen met hun weg te vinden en hun leven hier op te bouwen. We helpen mensen met onderdak en werk vinden en bij al het papierwerk dat daarbij komt kijken, maar we organiseren ook taallessen, culturele lessen of religieuze lessen. We bieden dus sociale steun aan, maar ook spirituele steun door samen ons geloof te beleven en samen te bidden. Naast dat werk hier in België, bieden we ook sociale hulp aan in Senegal zelf.”

Watch Onbegrensde Krachten: Dahira Touba - Modou Mbacke on YouTube.

Sensibilisering voor diabetes

Vier jaar geleden werden er door de Stad Antwerpen vier Belgisch-Senegalese organisaties gekozen om mee te werken aan een project in Senegal. Daar was Dahira Touba één van.

“In samenspraak met de andere drie organisaties werd er besproken dat we zouden werken rond het thema gezondheid. Met een budget van €5000 per jaar werkt iedere organisatie nu aan zijn eigen project in een zelfgekozen gebied. Wij werken in de stad Touba rond de sensibilisering van diabetes. Touba is een van de grootste steden in Senegal, maar er zijn weinig mensen die er naar school zijn geweest. Door een gebrek aan onderwijs en kennis, hebben ze minder toegang tot informatie en daar willen wij verandering in brengen. We gingen een samenwerking aan met een plaatselijke school. Op die manier bereiken we niet alleen de leerlingen en leerkrachten, maar ook hun ouders en vrienden.”

“Ons budget is niet groot, maar we proberen toch om zoveel mogelijk mensen te bereiken door onze activiteiten. Er zijn in Touba veel mensen die niet kunnen lezen, dus de enige manier waarop we de bevolking informatie kunnen bieden, is door met hen te praten. Daarom organiseren we lezingen waarbij er iemand uit het ziekenhuis, die gespecialiseerd is in diabetes, komt spreken. Zo kan iedereen begrijpen wat diabetes is, wat de symptomen zijn en hoe je het kan vermijden.”

Naast het werken rond diabetes, organiseert Dahira Touba in Senegal ook EHBO-opleidingen. “Als er iets gebeurt, kan het soms wel even duren voor er een ambulance komt. Daarom is het belangrijk dat er mensen zijn die tijdens dat moment al eerste hulp kunnen bieden.” Daarbovenop worden ook dagen georganiseerd in teken van gezonde voeding en hygiëne.

Coördinatie vanuit België

Het volledige project wordt vanuit België gecoördineerd, maar de rest wordt gedaan door de Senegalese bevolking ter plaatse. “De directeur van de school waarmee we samen werken, is een spirituele leider en daardoor kan hij makkelijk veel mensen bereiken. Daar hebben we echt geluk mee. Zelf ga ik elke zomer naar Senegal en dan bezoek ik de school en bespreken we samen de uitdagingen, moeilijkheden, wat er goed loopt en wat minder goed loopt.”

“Soms lijkt ons project maar een druppel op een hete plaat, want Touba is een grote stad en diabetes is uiteraard maar een klein deel van de gezondheidsproblemen in Senegal. Maar wat we doen is natuurlijk beter dan niks. Ik leef onder het motto: ‘be the change you want to see in the world’.

Artikel: Louise Anthonissen