Image
Ousmane Niang-Baodoa

Baodoa

Interview

Ousmane Niang is op zijn 18 jaar vertrokken uit zijn thuisland Senegal op zoek naar werk. Vanuit België werkt hij aan verschillende projecten om het leven in Senegal beter en vooral aantrekkelijker te maken voor de jeugd. “Het is mijn grote droom dat onze jongeren in hun dorp blijven en niet meer moeten emigreren.”

Theater om te sensibiliseren 

Hij is in Senegal bezig met sensibilisatie en hulp in de medische sector. Hij organiseert meetings “dat zijn theaters gespeeld door vrouwen en dokters om te laten zien dat ze bij een bevalling naar het ziekenhuis moeten komen.” Veel mensen zijn er niet naar school geweest verteld Ousmane. “Met beelden is het duidelijker voor de vrouwen wat de consequenties kunnen zijn.”

EHBO per dorp

En de cijfers liegen er niet om, de sensibilisatie werkt. “95% van de vrouwen bevalt niet meer in huis. Ze komen nu naar het ziekenhuis waar we een vroedkamer en twee wachtkamers hebben gebouwd. Met als gevolg dat er ook minder kinderen sterven, in het begin stierven er 14 kinderen bij de bevalling en dat zijn er nu nog maar twee.”
Per dorp is er nu een verantwoordelijke aangesteld, zij moeten beslissen of er een dokter of ambulance gebeld moet worden. “We hebben ze opgeleid om de eerste zorg te kunnen toedienen. Zo moet er niet onnodig een dokter komen naar het dorp.”

Immigranten uit Senegal voor Senegal 

De sensibilisatie voor vrouwen rond de gezondheidszorg is maar een van de vele projecten van Ousmane. “We hebben een vereniging met de immigranten uit ons dorp die nu in Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Amerika wonen. Op die manier willen we ons dorp helpen. We betalen maandelijks lidgeld en daarmee starten we projecten.”

Boekhouden in de vakantie 

“Ik ga de laatste tijd twee à drie keer per jaar naar Senegal. Een keer is enkel en alleen voor het project, de rest is voor mij vakantie.” Ousmane is tijdens zijn vakanties ook bezig met het project maar het is vooral vakantie dan. “In november ga ik zelf langs om te kijken wat er al is gebeurd en wat nog niet en dan bekijk ik de facturen. Met de subsidies van de stad plan ik wat er allemaal moet gebeuren, dat stuur ik op naar de verantwoordelijke en alles moet gedaan zijn voor 31 december” Alles wat niet gebeurd is, probeert Ousmane in te plannen voor het volgende jaar.

Emigratie als tijdelijke oplossing

Veel mensen emigreren uit Senegal omdat er geen werk is. Het regent er maar twee of drie keer per jaar, dat is te weinig voor de landbouw. “De jongeren willen emigreren om te kunnen werken. De meesten vertrekken naar Europa om er vier of vijf jaar te werken en dan terug te keren en in hun dorp iets op te bouwen. Dat was ook mijn bedoeling maar het is me niet gelukt.” De projecten die hij opzet in Senegal zijn vaak ook voor de meisjes en de vrouwen die niet zijn gemigreerd. Zij werken dan mee met zijn projecten om zo voor zichzelf en het gezin te kunnen zorgen.”

Bekijk het verhaal van Ousmane

Watch Onbegrensde krachten: Baodoa - Ousmane Niang on YouTube.

Artikel: Julie Gedopt – AP Journalistiek