Diokko
Ousmane Ndiaye kwam 30 jaar geleden voor zijn studies naar België. Sinds 2004 zet hij zich in voor Diokko VZW, een organisatie door en voor Senegalezen in Antwerpen. “We organiseren culturele en sportieve activiteiten om zo onze Senegalese cultuur te behouden. En in Senegal werken we rond sensibiliseringscampagnes.”
01 Dec 2020
2 minuten
“Mensen helpen doe ik met hart en ziel. Al van kleins af aan ben ik bezig met jeugdbeweging en sport. Toen ik naar België verhuisde, besloot ik samen met een paar anderen hier iets soortgelijks op te richten voor geïmmigreerde Senegalezen. Zo ontstond Diokko, een organisatie die sport en cultuur organiseert voor Senegalezen in Antwerpen.
Bij Diokko willen we mensen ondersteunen door hen te informeren, te oriënteren en te engageren. Dat gaat van het helpen bij papierwerk tot het aansporen om Nederlands te leren. Ook in Senegal proberen we via lokale partners zoals het Rode Kruis mensen te helpen. Dat doen we voornamelijk door sensibiliseringscampagnes te organiseren.
Borstkanker, Malaria en COVID-19
De sensibiliseringscampagnes zijn een product van Zuidwerking. Dat is een samenwerking tussen Diokko, de stad Antwerpen en lokale partners in Senegal. Het doel van die campagnes is de mensen te informeren en eventueel te begeleiden bij het zoeken van hulp. De onderwerpen zijn erg uiteenlopend. Na borstkanker en malaria doen we dit jaar een campagne rond Corona.
We kunnen er niet omheen dat covid-19 plots ons hele leven bepaalt. Voorlopig ziet de situatie in Senegal er goed uit. De grenzen zijn gesloten en alle reizigers moeten een test voorleggen voor ze het land binnen komen. Op deze manier houdt de regering het virus onder controle. Mocht er in Senegal toch een grote corona-uitbraak plaatsvinden, dan is het belangrijk dat de bevolking goed geïnformeerd is. Daarom is de covid-sensibiliseringscampagne van groot belang is.
Toekomstvisie
Het organiseren van activiteiten en campagnes vraagt natuurlijk wel veel werk en tijd. Daarom willen we uitbreiden. Vooral in Senegal zijn we op zoek naar lokale partners die ons werk daar deels kunnen overnemen. De visies en ideeën die wij door de jaren heen in Senegal gepland hebben, kunnen dan eindelijk in praktijk omgezet worden. Daarnaast werken we ook aan een betere communicatie tussen de Belgische en Senegalese partners. Want het blijft belangrijk dat de knowhow rechtstreeks met de mensen gedeeld wordt. Alleen zo kunnen we goede ondersteuning bieden.”
Bekijk hier het verhaal van Ousmane
Artikel: Manon Van Hauwaert – AP Journalistiek